Hufvudstadsbladet

Högsta domstolen i USA

- Källa: TT

●●Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställa­nde (presidentä­mbetet) och den lagstiftan­de (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag från 1789.

●●Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidente­n på livstid (de kan dock pensionera sig på egen begäran). Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

●●När man talar om HD:s medlemmar som ”konservati­va” eller ”liberala” menar man främst i synen på grundlagst­olkning. De konservati­va tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhålland­en får spela in. En president har genom sina nominering­ar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservati­v tyngd.

●●Den senaste domaren som tillsattes våren 2017 var Neil Gorsuch, som nominerade­s av president Donald Trump. Med honom anses de konservati­va domarna ha ett övertag med 5-4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland