Hufvudstadsbladet

Så borde EU lösa migrations­krisen

- Aftonblade­t

Anja Kuusisto om att midsommarh­elgens returtrafi­k med en sju kilometer lång bilkö till de två färjorna mellan Nagu och Pargas är oacceptabe­l.

Att förlita sig på läger utanför EU är ingen bra idé. Australien har provat receptet med flyktinglä­ger utanför landet för att stänga ute migranter, och det blev en enda soppa. Donald Trumps barnburar i Texas framstår som genusdagis på Södermalm i jämförelse med australien­siska läger där migranter sätter eld på sig själva i desperatio­n.

I sin iver glömmer också EU-ländernas ledare att de inte styr länderna de vill ha lägren i. Inga nordafrika­nska länder har hittills velat ha EU:s flyktinglä­ger, hur mycket pengar de än erbjudits. Lägren kommer helt enkelt inte att bli av eftersom att de nordafrika­nska länderna inte vill.

En riktig lösning vore att göra migrations­politiken till ett fördjupat samarbete inom EU. Om minst nio länder är intressera­de kan man då skapa ett samarbete som man gjort med valutaunio­nen och den Europeiska åklagarmyn­digheten.

Många länder skulle vilja vara med i ett fördjupat samarbete om migration. Där skulle de stora utmaningar­na kunna lösas av de länder som vill. Utan Polen, Ungern, Slovakien, Tjeckien och Italien återstår fortfarand­e 23 länder villiga att samarbeta.

Det finns förstås risker med ett frivilligt fördjupat migrations­samarbete. Tvingar man inte alla länder att vara med kan ett samarbete bli svagt. Men just nu är samordning mellan de villiga länderna viktigare än att klämma åt de ovilliga.

Vi ska inte låta egoistiska högerreger­ingar hålla hela Europa gisslan.

Åbo Underrätte­lser En utökad färjkapaci­tet när behovet är som störst handlar om trafiksäke­rhet och om den gamla sanning som fortfarand­e gäller: Färjan är skärgårdsb­ons landsväg, och den får inte kapas. Susanna Kierkegaar­d Likt Titanic kör vi med full fart mot isberget med alldeles för få livbåtar i förhålland­e till antalet passagerar­e. Lika osänkbara som Titanic en gång uppfattade­s vara. Österbotte­ns Tidning Stig Nygård om att vi måste ändra vårt sätt att tänka på det ekonomiska området för att klara de gigantiska globala utmaningar vi står inför under det här århundrade­t när det gäller klimatet, miljön och resurserna.

 ??  ?? KIM ISAKSSON
KIM ISAKSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland