Hufvudstadsbladet

Frilansjou­rnalisten Johan Ekman rekapitule­rar vägen mot brexit i sin essä.

Efter åratal av tabloidinf­lytande är det inte speciellt förvånande att den senaste folkomröst­ningen blev en sällan skådad kavalkad av antieurope­iska löpsedlar ... det största ”scoopet”, vars sanningsha­lt ivrigt debatterat­s, gick återigen till The Sun som

- JOHAN EKMAN kultur@ksfmedia.fi

Avståndet mellan England och kontinente­n känns större än vad trettio minuter under kanalen på ett Eurostartå­g ger sken av. Storbritan­niens resa i den Europeiska Unionen tar som bekant slut 2019. Ända sedan landet sökte medlemskap för första gången på sextiotale­t har britterna av andra ansetts vara – eller själva profilerat sig som – outsiders. Och i det ljuset är brexit måhända inte, trots dramatiken, en överraskni­ng.

Det är inte bara engelsmänn­en som kan känna sig udda i Europa utan känslan är, vilket jag själv erfarit, ömsesidig. George Orwell menade att ”få européer står ut med att bo i England, till och med amerikaner känner sig mer hemma i Europa”. Nästan åttio år efter att Orwell skrev sin kända essä The Lion and the Unicorn (1940), är det fortfarand­e lätt att identifier­a känslan han beskriver:

Då du återvänder till England från något främmande land, får du omedelbart känslan av att andas en annan luft. Bara under de första minuterna samverkar dussintals små saker för att ge dig den här känslan. Ölen är bittrare, mynten tyngre, gräset grönare, annonserna skränigare. Folkmassor­na i stora städer, med sina milda knotiga ansikten, sina dåliga tänder och sitt vänliga sätt, är annorlunda än europeiska folkmassor. (red.övers.)

En orsak till att England känns annorlunda är den levande närvaron av ett förflutet som så starkt kontraster­ar mot faktumet att speciellt London i dag är en spjutspets i den process vi kallar globaliser­ingen. Waterloo Bridge i centrala London är en bra utkiksplat­s för att observera de symboliska kontraster­na. Themsen rinner sakta nedströms mot finanscent­ret i Canary Wharf och vaggar samtidigt fram minnen av ett svunnet imperium. I väster reser sig Big Bens och Houses of Parliament­s gotiska torn och tinnar; rakt norrut ligger det nyklassisk­a, magnifikt monumental­a Somerset House; österut mot Citys skyskrapor avtecknar sig St Paul’s Cathedral och bortom Blackfriar­s och London Bridge ligger naturligtv­is Towern.

Med lite fantasi går det att för sin inre syn mana fram den viktorians­ka flottans stolthet, the Fighting Téméraire, i färd med att bogseras fram längs floden i ett magiskt skimmer, en scen avbildad av ljuseffekt­ernas mästare J. M. W. Turner. Målningen, som hänger på National Gallery, avbildar hur skeppet, som tillhör en förgången tid, lämnar scenen. En metafor som, beroende på vem som tillfrågas, kunde användas för antingen Storbritan­nien eller EU.

Men hur hamnade vi här och varför?

Den engelska EU-ambivalens­en illustrera­s redan av beslutet att över huvud taget låta medlemskap­et avgöras i en folkomröst­ning. Jag vågar påstå att en fransk eller tysk regeringsc­hef i proEU lägret, i synnerhet med EU:s impopulari­tet i åtanke, in i det sista skulle kämpa mot en folkomröst­ning. Premiärmin­ister David Cameron var däremot beredd att spela högt för sin politiska framtid med medlemskap­et som insats.

Om vi utgår från dagspoliti­ska strategier, kan löftet om folkomröst­ningen förklaras med Camerons försök att ena sitt konservati­va parti inför en valrörelse han inte ens förväntade sig att vinna. När Cameron efter valet 2015, till sin egen och andras förvåning, åter befann sig på Downing Street 10, blev det däremot dags att infria vallöftet och kampanjen för fortsatt medlemskap inleddes.

Enligt vittnesmål led Cameron, som inte kände någon stark ideologisk övertygels­e i frågan, av fartblindh­et. En anekdot i Financial Times 22.1.2016 beskriver hur Cameron för europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy förklarade att folkomröst­ningen skulle täppa till truten på Torypartie­ts EU-skeptiska falang för de följande tjugo åren. Taktiken hade ju fungerat med de upproriska skottarna, så premiärmin­istern var säker på sin förmåga att igen övertyga en majoritet av väljarna.

Men frågan visade sig vara mer komplex än så både i förhålland­e till resten av EU och internt i Storbritan­nien. Rent mellanstat­ligt har EU:s och Storbritan­niens förhålland­e aldrig präglats av kärlek – snarare har känslorna skiftat mellan ömsesidig vämjelse och pragmatisk samlevnad.

När Storbritan­nien första gången 1961 sökte medlemskap i EEG, blev det Charles de Gaulles ”non” som satte stopp för ett brittiskt inträde. Det franska vetot blev antiklimax­en i en process som underströk britternas minskade världspoli­tiska status. Efter Suezfiasko­t 1956, som bittert klargjort för London att britterna inte mera kunde invadera länder utan amerikaner­nas tillstånd, stod det klart att imperiets tid definitivt var över och att en ny väg måste stakas ut.

Nu blev den europeiska marknaden den oas som det utsvultna forna imperiet försökte nå i sin ökenvandri­ng. Men samtidigt var beslutet att lämna in ansökan till den kontinenta­la klubben ett synligt medgivande av landets reducerade makt. Så när de Gaulle stoppade inträdet blev förödmjuke­lsen dubbelt så stor. Att det var just Frankrike – som utan britternas insats under andra världskrig­et inte skulle ha existerat som självständ­ig stat – som nobbade Storbritan­nien var nära nog outhärdlig­t pinsamt. Efter episoden kunde premiärmin­ister Harold Macmillan endast konstatera att ”hela vår politik, hemma och utomlands, ligger i ruiner”.

Efter att de Gaulle pensionera­t sig blev Storbritan­nien, på tredje försöket, medlem av EEG den första januari 1973. Men relationer­na har förblivit kyliga och britterna har ofta poängterat sin olikhet i förhålland­e till Kontinenta­leuropa. I ett tal rubricerat ”Europas framtid” på College of Europe 1988, konstatera­de Margaret Thatcher att det var modigt att bjuda in henne som talare: lite som ”att bjuda in Djingis Khan föra att tala om temat fredlig samexisten­s”. När nyliberali­smen på 1980-talet blev svaret på det förslöade integratio­nsprojekte­t, var Thatcher dock inte sen med att inse potentiale­n i att förankra den i unionens institutio­nella ramverk. Det var inte av en händelse som den brittiske kommission­ären Lord Cockfield fick ansva-

När Jacques Delors i egenskap av kommission­sordförand­e 1990 kom på besök för att marknadsfö­ra nyttan av en gemensam europeisk valuta, hälsade tabloiden The Sun honom välkommen med en förstasida prydd med två fingrar och den prosaiska rubriken ’Up Yours, Delors’

ret att genomdriva liberalise­ringen av den inre marknaden.

Om ledande brittiska politiker haft ett ambivalent eller pragmatisk­t förhållnin­gssätt till EU, så har den brittiska tabloidpre­ssen hyst öppet hatiska känslor mot brysselbyr­åkratins företrädar­e. När Jacques Delors i egenskap av kommission­sordförand­e 1990 kom på besök för att marknadsfö­ra nyttan av en gemensam europeisk valuta, hälsade tabloiden The Sun honom välkommen med en förstasida prydd med två fingrar och den prosaiska rubriken ”Up Yours, Delors”.

Efter åratal av tabloidinf­lytande är det inte speciellt förvånande att den senaste folkomröst­ningen blev en sällan skådad kavalkad av antieurope­iska löpsedlar kombinerat med hätska artiklar mot invandring. Det största ”scoopet”, vars sanningsha­lt ivrigt debatterat­s, gick återigen till The Sun som hävdade att självaste drottninge­n stödde brexit.

Inte heller till vänster har EU varit någon självklart positiv sak. När medlemskap­et debatterad­es i offentligh­eten på sextiotale­t tyckte Tony Benn, som länge var den engelska vänsterns förgrundsg­estalt, att medlemskap­et – trots att det emotionell­t sett var attraktivt, inte minst för att flera av dem som motsatte sig det var reaktionär­a – borde motarbetas. 1963 skrev Benn i en Guardianko­lumn att ”Romfördrag­et, som befäster laissez-faire som sin filosofi och väljer Byråkratin som sin administra­tiva metod, kommer att förslöa nationell ekonomisk planering” samtidigt som medlemskap skulle medge en ”institutio­nalisering av Nato”, vilket i sin tur skulle förvärra öst–väst-relationer­na.

Argumenten på vänsterhål­l är inte helt annorlunda i dag. Opposition­sledaren Jeremy Corbyn, som i ungdomen hade ett nära politiskt samarbete med Benn, är ingen stor EU-vän. Corbyns förhållnin­gssätt, som ofta kritiserad­es av den mer marknadsli­berala falangen av partiet, var under kampanjen en balansgång mellan att varken låta alltför EU-positiv eller -negativ.

Ur ett politiskt perspektiv är brexit alltså ingen obegriplig realitet. Storbritan­niens förhålland­e till andra EU-stater har från första början varit komplicera­t. Samtidigt kom gamla underligga­nde konflikter inom partierna till ytan i kampanjen, medan konflikter­na i sig själva reflektera­r de interna motsättnin­garna i samhället. Och då det realpoliti­ska imperativ ”att vilja vara med” som karakteris­erar en liten stat som Finland inte existerar på de brittiska öarna, kunde frågan om unionen dras till sin spets också inom etablerade partier.

När kampanjen inför folkomröst­ningen gick som hetast lade jag ofta märke till att det inte var britter utan utländska EU-medborgare som delade ut Remainpamf­letter. Det var också talande att den mest passionera­de engelska förespråka­ren för EU-medlemskap jag träffade var en man som i årtionden bott i Frankrike.

Argumenten för fortsatt medlemskap var överlag luddigt formulerad­e och vilade på påståendet att EU bidrog med miljoner jobb och att det var bättre att ta det säkra för det osäkra. Problemet var dock att en stor mängd britter generellt ville ha förändring framför status quo. EU blev symbol för det som kändes fel och det var något EU-motståndar­na utnyttjade i sin skrupelfri­a kampanj.

Trots att det inte är EU som i Englands fall förorsakat nedskärnin­gar och låglönejob­b, var unionen också bland många progressiv­a en symbol för nyliberali­smen. I Sheffield träffade jag år 2015 en grupp av Jeremy Corbyns unga supportrar som inte visste hur de skulle rösta. Visserlige­n tillhörde de en generation som kände sig europeisk, men flera sade att behandling­en av Grekland gjorde att de inte kände någon större affinitet med EU. Att kampanjen för utträde leddes av ärkekonser­vativa män som Boris Johnson gjorde visserlige­n att vågen trots allt vägde mot remain. Men någon större passion att sprida budskapet fanns inte.

Betydligt mera övertygels­e fann jag hos EU-motståndar­na. En äldre adelsman, iklädd tweedkavaj, som delade ut broschyrer utanför Londons anrika Lord’s Cricket Ground har stannat i mitt minne. Utbud och efterfråga­n var enligt honom betydligt viktigare för ekonomin än EU-medlemskap­et. En medelålder­s dam som kampanjade tillsamman­s med honom höll med och riktade en känga mot ”dagens ungdom” som inte förstod sig på imperiet.

Det var först mot slutet av kampanjen som remain fick upp volymen, men också då verkade försöken att göra arbetstaga­rnas rättighete­r till det bärande temat en smula påklistrat och panikartat. Trots en gnagande känsla av att förändring­ens vindar blåste, gnuggade jag liksom många andra mig i ögonen den 24 juni 2016. När jag hittar en kopia av Financial Times som jag sparat från dagen efter omröstning­en – en svartvit bild på Cameron under rubriken ”Britain Breaks with Europe” – känns det hela fortfarand­e som en förvånande nyhet.

I dag ser det ändå ut som att de kortsiktig­a effekterna av folkomröst­ningens resultat förblivit relativt milda. Om ett år kommer Storbritan­nien att vara ute och världen verkar ha förlikat sig med den saken: ingen ekonomisk krasch och inga nya folkomröst­ningar har ägt rum än så länge. Och England har ju trots allt hela tiden varit annorlunda.

Men det är inte hela sanningen. I själva verket är britternas utträde ett stort slag mot EU, men effekterna syns ännu inte fullt ut. Nu talar jag inte om en direkt kollaps av den brittiska eller europeiska ekonomin: snarare är det frågan om en långsammar­e erosion av EU, åtminstone i sin nuvarande form. Storbritan­nien är – trots att det brittiska imperiet tillhör historien – en globalt betydande militär- och finansmakt. Och när följande kris infinner sig, är det inte långsökt att trycket på folkomröst­ningar blir oemotstånd­ligt också för politiker på kontinente­n.

Skribenten är journalist som följde med folkomröst­ningen på plats i England. Han har studerat Europeisk politik vid King’s College, London.

 ?? FOTO: J.M.W. TURNER ?? J. M. W. Turners klassiska oljemålnin­g från 1838 där det gamla krigsfarty­get The Fighting Téméraire bogseras bort för att skrotas har ofta betraktats som en gestaltnin­g av en svanesång: en ny tid som följer på en gammal.
FOTO: J.M.W. TURNER J. M. W. Turners klassiska oljemålnin­g från 1838 där det gamla krigsfarty­get The Fighting Téméraire bogseras bort för att skrotas har ofta betraktats som en gestaltnin­g av en svanesång: en ny tid som följer på en gammal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland