Hufvudstadsbladet

Jussi Niinistö: Viktigt följa med svenska valet

Det nationella försvarets man har blivit internatio­nell. Försvarsmi­nister Jussi Niinistö reflektera­r över sin plats i historiebö­ckerna i en intervju med Nykypäivä.

- SPT

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) bedömer att svenska riksdagsva­let i september kan inverka på Finlands säkerhetss­ituation. Niinistö uttalar sig i en intervju med Samlingspa­rtiets tidning Nykypäivä.

– Ifall till exempel högerblock­et i Sverige vinner valet i september och bestämmer sig för att gå med i Nato på snabb tidtabell, så skulle det dra mattan under det djupare samarbetet med Finland, säger Niinistö.

Niinistö säger inte att Finland då borde gå med i Nato, men att man då bör överväga om Finlands politik är den rätta.

Överlag anser försvarsmi­nistern att nuläget är bra. Så länge säkerhetsl­äget eller finländarn­as inställnin­g inte ändras, finns det ingen orsak för Finland att gå med i Nato.

För ett år sedan anslöt sig Finland till en av Storbritan­nien koordinera­d snabbinsat­sstyrka. Styrkan betecknas UK Joint Expedition­ary Force (JEF) och i den deltar Storbritan­nien, Nederlände­rna, Sverige, Danmark, Norge, Estland, Lettland, Litauen och Finland.

Och i maj underteckn­ade Niinistö en deklaratio­n om försvarssa­marbete med USA och Sverige på USA:s försvarsmi­nisterium, Pentagon.

– Det är en paradox. Jag är en man som förespråka­r nationellt försvar, men jag går till historien som Finlands mest internatio­nella försvarsmi­nister hittills, säger Niinistö i intervjun.

Han framhåller att deklaratio­nen inte är en säkerhetsg­aranti. För den sortens garantier krävs Nato, säger han.

 ?? REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI ?? Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) ser sig själv som Finlands mest internatio­nella försvarsmi­nister hittills.
REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/RONI Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) ser sig själv som Finlands mest internatio­nella försvarsmi­nister hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland