Hufvudstadsbladet

Poldark-stjärnan: Jag älskar kostymdram­er

- Hbl-tt/GunnaR ReHlIn

Det brittiska kostymdram­at Poldark fortsätter att fascinera tittarna. Eleanor Tomlinson axlar rollen som Demelza, som försvarar sin älskade Poldark mot manliga och kvinnliga fiender.

– Hon är modig och hon tror på sig själv. Att spela henne har definitivt förändrat mig som person, säger Eleanor Tomlinson till TT.

Intervjun sker per telefon från tvfestival­en i Monte Carlo, där hon represente­rar under visningen av den fjärde Poldark-säsongen, som just har visats i Storbritan­nien. Samtidigt har det blivit klart att en femte säsong kommer att spelas in.

– Det finns tolv böcker i serien om Poldark och Demelza, berättar hon.

– Med den nya säsongen är vi inne på bok nummer sju. Men när serieomgån­g fem är klar är det ett långt hopp i tiden fram till de avslutande böckerna. Så vi får ta oss en funderare på hur vi ska göra då –

kanske ta en tio år lång paus.

”En fantastisk resa”

Hon säger att den Demelza vi möter i serien är mer framträdan­de än den som finns i böckerna.

– Där är hon mer i bakgrunden. Men de som har filmatiser­at böckerna har medvetet fört fram henne och gjort henne till en viktig person. Hon är en mycket stark kvinna, och det är väldigt viktigt för mig. Hon är mycket inspireran­de, och hon har gjort en fantastisk resa under seriens gång.

Poldark berättar om hur Ross Poldark kommer hem till Cornwall i slutet av 1700-talet efter att det mes- ta av hans tidigare liv har förstörts och om hur han från ingenting kämpar sig uppåt igen och hittar en ny kärlek i Demelza.

”Älskar kostymdram­er”

– Att serien har blivit så populär världen över beror nog på att alla älskar berättelse­r om en underdog, om någon som slår sig upp mot alla odds. Folk tar detta till sina hjärtan – och lägg sedan till en kärlekshis­toria som inte är så lätt. Och så gör vi ju i Storbritan­nien så bra kostymdram­er – och jag älskar att göra sådana. Varje säsong av Poldark tar sex månader att spela in och ger Eleanor Tomlinson möjlighet att till exempel spela in biofilm och andra tv-serier. Hon har just gjort klart en ny miniserie baserad på HG Wells Världarnas krig och i slutet av året kommer vi att kunna se henne på bio i Colette, tillsamman­s med Keira Knightley.

I Finland visas Poldark på Yle TV1 på torsdagskv­ällar samt på Arenan.

 ?? FOTO: PRESSBILd ?? Eleanor Tomlinson spelar Demelza i det brittiska kostymdram­at Poldark.
FOTO: PRESSBILd Eleanor Tomlinson spelar Demelza i det brittiska kostymdram­at Poldark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland