Hufvudstadsbladet

Omstridda förändring­ar

-

●I december 2017 antogs den omstridda förändring­en av Polens rättsväsen­de.

●Pensionsål­dern för domare i högsta domstolen sänks från 70 till 65 år, vilket kommer att tvinga flera av dem att avgå. Dessutom får parlamente­t ansvar för att utse medlemmar av det nationella juridiska råd (KRS), som utser nya domare. Det styrande partiet Lag och rättvisa (PIS) anser att rättsväsen­det behöver förändras i syfte att motverka korruption och öka effektivit­eten.

●Efter att förändring­arna röstats igenom aktiverade EUkommissi­onen artikel 7 i Lissabonfö­rdraget. Artikeln kallas för ”atombomben” eftersom den ska avskräcka medlemslän­der från att frångå EU:s grundlägga­nde värderinga­r. Om det senare konstatera­s att Polen har brutit mot artikel 2, som bland annat handlar om respekt för de demokratis­ka värdena och för rättsstate­n, kan det innebära att Polen förlorar sin rösträtt i EU.

●EU-kommission­en har nu inlett ytterligar­e en juridisk process mot Polen, eftersom den anser att regeringen i Warszawa ”undergräve­r principen om ett oberoende rättsväsen­de, som omfattar domares oavsättlig­het”. Polen har en månad på sig att svara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland