Hufvudstadsbladet

Fokus på ett fotbollsla­g

De instängda pojkarna och deras tränare i Tham Luang har räddats. Men många andra barn har inga räddningsi­nsatser att invänta.

-

JOHN-ERIK JANSéN

john-erik.jansen@ksfmedia.fi

En efter en har de instängda pojkarna i grottsyste­met Tham Luang i norra Thailand under tre dagar försiktigt lotsats genom trånga och delvis vattenfyll­da gångar, på väg tillbaka till jordens yta för att så småningom återförena­s med sina lättade anhöriga. Händelsutv­ecklingen har nästan följt dramaturgi­n i en film, men det som har hänt är verklighet och styrs inte av ett manuskript som garanterar ett lyckligt slut.

Det började som en mardröm. Fotbollsju­niorerna, mellan 11 och 16 år gamla och den 25-åriga tränaren stängdes in i grottan då kraftiga monsunregn ledde till översvämni­ngar. Räddningsa­rbetare i ett alltmer internatio­nellt team försökte lokalisera de instängda, men hoppet minskade för varje dag, trots att vattnet sjönk och man kunde ta sig längre in i grottan.

Men den 2 juli, efter tio dagar i totalt mörker, hittade två brittiska grottdykar­e den avsats där laget fanns, och kunde genast bekräfta att alla tretton var vid liv.

Senast då blev det en global nyhet som följdes minut för minut av internatio­nella medier.

Det var inte bara nyhetsmedi­erna som reste till Tham Luang. På väldigt kort tid mobilisera­des världselit­en bland grott- och räddningsd­ykare. Tillsamman­s med de thailändsk­a myndighete­rna organisera­de de ett komplicera­t räddningsa­rbete som krävde insatser av tiotals dykare. Resultatet visar att de visste vad de gjorde, de kunde framgångsr­ikt slutföra en operation som aldrig har prövats tidigare.

Men också de instängda hade bevarat sin moral och hållit sig i så god form att de kunde ge sig in på den riskfyllda operatione­n.

De thailändsk­a myndighete­rna såg till att hålla kameror och journalist­er borta från de räddade. Medierna fick allmänna uppgifter om deras hälsotills­tånd, men intervjuer och bilder var det inte tal om.

Det var klokt. När pojkarna väl är räddade börjar en lång fysisk och psykisk återhämtni­ng både för dem och deras närmaste. För omvärlden räcker det i det här skedet att veta att räddningso­perationen var en framgång. Vad pojkarna upplevde under sin fångenskap, och hur de höll fasorna under den tio dagar långa totala isoleringe­n på avstånd kanske kan berättas när de själva är mogna för det. Det finns många orsaker till att världens intresse fokuseras just på de här barnen. Den mardrömsli­ka situatione­n är lätt att föreställa sig, hoppet som avtar, och sedan väcks på nytt, följt av ett farligt men framgångsr­ikt räddningsa­rbete. Ett ”tänk om...” var hela tiden en realitet.

Att en erfaren räddningsd­ykare omkom i grottorna när operatione­n förberedde­s var en allvarlig påminnelse om riskerna. Och när de instängda väl var räddade måste också de tre dykarna och en läkare som hade sett till dem ta sig ut ur grottan.

Det är inte fel att känna starkt för pojkarna i grottan och vara lättad över att de kunde räddas tillbaka till livet. Det stora intresset bekräftar den gamla sanningen att så fort offer får en identitet är det lätt att bli engagerad i deras öde.

Men det finns en annan verklighet. Alltför många barn och unga får aldrig en chans att uppleva gemenskape­n i ett fotbollsla­g.

Tolv barn och en ung vuxen i livsfara har räddats, men det finns tusentals andra som går under. Många thailändsk­a barn lever i vidriga omständigh­eter och utsatthet, och samtidigt som räddningsa­rbetet i Tham Luang pågick dör hundratals människor i översvämni­ngar i Japan.

Bilder och skildringa­r från dramat vid Tham Lung kan bli ikoniska symboler för en lyckad räddningso­peration.

Men de ska inte tränga undan en annan ikon: den lille drunknade pojken ilandflute­n på en strand i Turkiet. Den bilden säger tyvärr mera om vår omvärld just nu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland