Hufvudstadsbladet

Gemenskape­n kan ha räddat pojkarna

- TT/MALIN JANSSON

Insatsen gick som planerat och pojkarna sägs vara vid god hälsa både fysiskt och mentalt. Detta trots att de satt instängda grottan i över två veckor – de första nio dagarna helt utan kontakt med omvärlden. – Det vi vet sedan tidigare är att ledarskape­t spelar en oerhört stor roll, säger en psykologip­rofessor.

– Den värsta känslan är den totala bristen av kontroll. Du sitter där och vet inte om någon kommer att hitta dig, eller om du sakta men säkert kommer att dö där. Det är samma känsla som för den som sitter i gisslan, säger Gerry Larsson, psykologip­rofessor vid Försvarshö­gskolan i Sverige.

I det tillstånde­t är trygghet och hopp livsavgöra­nde, forstätter han och hänvisar till tidigare fall med vuxna som suttit fast i gruvor.

När fotbollsla­get hittades verkade pojkarna till och med kunna skratta och skämta framför kamerorna. Något som tyder på att de haft en bra sammanhåll­ning – och framför allt en bra ledare.

– Ledarskape­t är en sådan sak som återkommer gång på gång. Det påverkar även hur man återhämtar sig efteråt. Särskilt om man haft ett dåligt ledarskap, så sätter det djupa spår i själen som gör det svårare att hitta tillbaka.

– Och nu kommer de säkert fortsätta hänga med varandra eftersom de är i samma lag, och det tror jag är jättebra.

Den tuffaste tiden för pojkarna kommer troligen vara det första året, säger Larsson.

Positivt är att barn i den åldern vanligtvis är inne i en dynamisk tid i övrigt, vilket gör det enklare att rikta uppmärksam­heten mot någonting annat.

– Men det som för många brukar utmärka tiden är att det pendlar mellan stunder då man kan hålla det ifrån sig, och stunder då man grips av ångest och katastroft­ankar. Poängen är att det är naturligt att ha den pendlingen – med tiden kommer det bli enklare att stänga av de där obehagliga tankarna.

Först och främst måste gruppen återhämta sig fysiskt, påpekar Larsson. Undersökni­ngar visar på misstänkta infektione­r och avmagring.

– Man ska inte underskatt­a det fysiska – kroppen är ändå basen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland