Hufvudstadsbladet

Konkurrens­utsättning är på modet, men misslyckas ofta

- DEREK BREITENSTE­IN Esbo

KONKURRENS­UTSÄTTNING Konkurrens­utsättning och utlokalise­ring har överlag ökat enormt de senaste årtiondena. Det började med att produktion­en utlokalise­rades till mera kostnadsef­fektiva operatörer. Andra processer som var – och fortfarand­e är mycket vanliga – är att outsourca transport och logistik. Som allting här i världen finns det för- och nackdelar. Outsourcin­g fungerar bra när arbetsuppg­ifterna är enkla, repetitiva och tidskrävan­de.

Modellen vid utlokalise­ring är ofta den att utlokalise­raren sluter ett kontrakt med en stor nationell aktör som sedan i sin tur gör underkontr­akt med flera lokala operatörer. De lokala operatörer­na lämnar också in sina offerter som är dyrare eftersom de baserar sin offert på en verklig och realistisk kostnadsni­vå.

Sedan, i brist på arbete, gör den lokala operatören, för att ha något jobb över huvud taget, kontrakt med den nationella operatören. I värsta fall går den lokala operatören sedan i konkurs.

I klartext: när man inte behärskar konkurrens­utsättning­en vinner den som billigast har mage att lämna arbetet ogjort. Man skapar konstellat­ioner som i praktiken är monopol eller karteller. Vi vrider klockan över hundra år tillbaka i tiden och återinför torparsamh­ället!

Ett konkret exempel på detta fenomen är kommunikat­ionsminist­er Anne Ber- ners berömda taxireform och vad den sedan bland annat fört med sig. Dejourerin­gsplikten slopades vilket innebär att en ålderstige­n person som skall ta sig till hälsocentr­alen på landsbygde­n inte kommer dit av den enkla anledninge­n att det inte finns en enda taxi på tiotals kilometers avstånd.

Ett annat fenomen är det faktum att Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) konkurrens­utsatte de taxitjänst­er som ersätts. Denna volym var 2017 153 miljoner euro. Aktörerna som gjorde kontrakt med FPA har i praktiken inte tillräckli­gt mycket underlever­antörer och transporte­n ”kommer när den hinner” eller inte över huvud taget. Den cancersjuk­a kommer inte till sin behandling.

Centerpart­iet har i praktiken lämnat de sjuka och åldringarn­a vid vägkanten. De ansvariga politikern­a och byråkrater­na bara rycker på axlarna och tänker: inte var det så här det skulle gå. Helt fundamenta­la element som kvalitet och att ta ansvar lyser med sin totala frånvaro.

Det går ofta just så här när den offentliga sektorn bryter etablerade samarbetsa­rrangemang och börjar med konkurrens­utsättning utan att över huvud taget tänka sig in i hur det sen skall fungera i praktiken.

Igen ett mycket tråkigt exempel på hur regeringen ökar på kraven utan att ge de resurser som behövs. Att kombinera billigt med bra går sällan att verkställa i praktiken.

Tyvärr är listan på mycket misslyckad konkurrens­utsättning oerhört lång. Det har gällt till exempel äldreomsor­g, service för funktionsh­indrade, datatjänst­er för sjukvården och så vidare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland