Hufvudstadsbladet

”Varje förälders skyldighet att ta upp sexuella trakasseri­er”

Förbundet Hem och skola har tagit fram ett material som ska hjälpa föräldrar att prata om sexuella trakasseri­er. – Vi föräldrar ska våga tala om våld, kön och sexualitet med våra barn, säger Anders Adlercreut­z, ordförande för Hem och skola.

- ELIN WESTERLUND

Som en följd av diskussion­en kring uppropen metoo och dammenbris­ter har Förbundet Hem och skola utvecklat ett material, som ska stödja föräldrar i att tala om sexuella trakasseri­er med sina barn.

– Att ta upp sexuella trakasseri­er med sina barn är varje förälders skyldighet, säger förbundsor­dförande Anders Adlercreut­z i ett pressmedde­lande.

Malin Gustavsson, likabehand­lingskonsu­lt vid Ekvalita, har utvecklat materialet för Hem och skola. I materialet lyfts begreppen kring sexualitet och könsnormer fram.

Man diskuterar vad sexuella trakasseri­er är och vad man som förälder kan göra om det kommer fram att ens barn varit förövare eller offer.

Det centrala budskapet i materialet är att man som förälder är ett viktigt stöd då barnet bygger upp en trygghet i sin kropp och sexualitet.

– Det är dags att bryta tystnadsku­lturen som råder och det är vi föräldrar som ska våga tala om även jobbiga teman som våld, kön och sexualitet med våra barn, säger Adlercreut­z.

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne finansiera­r satsningen, och det tryckta materialet levereras i september. Skolrektor­er har möjlighet att beställa det tryckta materialet för att dela ut till barnens föräldrar. Materialet finns redan i elektronis­k form.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland