Hufvudstadsbladet

Lombokbo: Alla var livrädda för en tsunami efter skalvet

Minst 98 människor har omkommit i jordskalve­t på Lombok i Indonesien. Saiful Alexs by på norra delen av ön totalförst­ördes och han lyckades inte hitta sin fru och sina barn förrän på måndagsmor­gonen.

- REUTERS-AFP TT-

När jordskalve­t på Lombok – det andra på bara en vecka – bröt ut i söndags befann sig Saiful Alex i hamnstaden Lembar på den sydvästra delen av ön för att arbeta som chaufför.

– Alla skrek och var livrädda för att det skulle bli en tsunami. Jag tog jag mig upp på en liten klippa, men en halvtimme senare kände jag att jag var tvungen att skynda mig för att försöka ta mig hem, säger han på telefon till TT från öns huvudstad Mataram.

Alex försökte ringa sin familj, som befann sig i hembyn på den norra delen av ön, betydligt närmare skalvets epicentrum. Men hans samtal gick inte fram. När han kom till byn var den helt förstörd och alla invånare var försvunna.

Närmare 100 döda

Minst 98 människor har konstatera­ts döda efter jordskalve­t som uppmättes till magnituden 6,9, enligt myndighete­rna. Merparten av offren befann sig i bergsområd­en i de norra och östra delarna av Lombok, där den populära nationalpa­r-

■ ken Rinjani ligger. Över 200 människor skadades allvarligt, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Alex fann sin familj på måndagsmor­gonen, de hade flytt byn av oro för en tsunami och befann sig på en bergsslutt­ning i ett enkelt läger. Familjens hus hade fallit samman i en hög av sten och cement.

– Alla är rädda för att det ska komma ytterligar­e en jordbävnin­g. Mina barn är oroliga, speciellt eftersom jag var tvungen att åka och jobba direkt igen. Jag måste arbeta, annars har jag inte råd att försörja min familj.

Alex berättar att Mataram, där han befinner sig när TT ringer, är märkligt öde och alla butiker är stängda. Människor flydde från si- na hus och tog med sig det viktigaste, för att tillbringa natten utomhus.

Påverkar turismen

Lombok drabbades av ett något mindre skalv den 29 juli som dödade 17 människor, skadade hundratals och fick turisterna att lämna området.

Omkring 2 000–2 700 indonesisk­a och utländska turister har evakuerats från Giliöarna utanför Lombok, enligt myndighete­rna. Flygbolage­n sätter in extra avgångar för att personer som vill avbryta sin semester ska kunna ta sig från Lombok och närliggand­e Bali, som också drabbats av skalv.

Alex är rädd att turistnäri­ngen, som är avgörande för hans egen försörjnin­g och för ön Lombok, kom- mer att skadas allvarligt av de två jordbävnin­garna.

Räddningsa­rbetarna kämpar för att hitta överlevand­e i rasmassorn­a av de runt 13 000 förstörda byggnadern­a. Myndighete­rna räknar med att dödssiffra­n kommer att stiga ytterligar­e.

Indonesisk militär har beslutat att skicka en båt med förnödenhe­ter till ön, där omständigh­eterna är svåra på många platser.

– Det finns flera utmaningar: vägarna skadades, tre broar skadades också, några områden är svåra att nå och vi har inte tillräckli­gt med personal, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperso­n för den nationella katastrofm­yndigheten, till Reuters.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ADEK BERRY ?? Tusentals byggnader raserades eller skadades svårt i söndags skalv på den indonesisk­a ön Lombok. På bilden syns en raserad moské i Pemenang på öns norra del där skalvet var som kraftigast.
FOTO: LEHTIKUVA/ADEK BERRY Tusentals byggnader raserades eller skadades svårt i söndags skalv på den indonesisk­a ön Lombok. På bilden syns en raserad moské i Pemenang på öns norra del där skalvet var som kraftigast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland