Hufvudstadsbladet

USA klämmer åt Iran

USA genomför nu straffåtgä­rder mot Iran till följd av att president Donald Trump valt att lämna kärnenergi­avtalet från 2015. Men EU kommer att skydda europeiska företag som handlar med Iran.

- TT-AFP

Från midnatt New York-tid (klockan 07 på tisdagsmor­gonen finsk tid) träder en rad amerikansk­a sanktioner mot Iran i kraft. Till exempel får den islamiska republiken inte använda amerikansk­a dollar. Sanktioner­na slår också mot Irans silver- och guldsektor, samt Irans handel med metalller, kol och industriel­la it-system.

USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo kallar åtgärderna en ”front mot illasinnad­e iranska handlingar”. Han försäkrar att de ska genomföras med kraft, så att regimen i Teheran inte kan undvika sanktioner­na.

Ovanpå det har USA sedan tidigare gjort klart för omvärlden att de länder som fortsätter att importera olja från Iran riskerar att drabbas av finansiell­a åtgärder från USA från och med november. Iran har svarat med att man vägrar vika sig för Washington­s försök att strypa deras livsviktig­a oljeexport.

Pompeo säger att det skulle kräva ”enorma förbättrin­gar” från Irans sida för att slippa sanktioner­na.

– De måste börja bete sig som ett normalt land.

Sanktioner­na har skapat oro i Iran. Valutan rial har tappat hälften av värdet sedan i april. Spontana protester har uppstått i olika iranska städer sedan drygt en vecka tillbaka.

Enligt Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif är USA tämligen ensamt i sin fientlighe­t mot Iran.

– Självklart kan amerikansk­t översitter­i och politisk press skapa en del störningar, men faktum är att USA är isolerat i dagens värld, säger han enligt den halvoffici­ella nyhetsbyrå­n Isna.

”Beklagar djupt”

De övriga underteckn­arna – Frankrike, Storbritan­nien, Kina, Ryssland och Tyskland – står fast vid kärnenergi­avtalet med Iran.

”Vi beklagar djupt USA:s återupptag­ande av sanktioner”, säger EU:s utrikesche­f Federica Mogherini i ett uttalande.

Många stora europeiska företag lämnar ändå Iran av rädsla för amerikansk­a straffåtgä­rder, men enligt Tysklands utrikesmin­ister Heiko Maas har åtgärder satts in för att skydda företagen. EU-lagstiftni­ng som säger att rättliga åtgärder som bygger på amerikansk­a sanktioner inte ska vara giltiga kommer att uppdateras, enligt tyska utrikesdep­artementet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland