Hufvudstadsbladet

Lättare att tävla då man ännu hungrar efter toppresult­at

Häcklöpers­kan Viivi Lehikoinen har haft en arbetsfyll­d månad med junior-VM, FM och nu ännu EM. Tiderna på det häckprydda banvarvet har stadigt blivit bättre – men bättre kan det ännu bli.

- TOMMI WILLBERG

HIFK-friidrotta­ren Viivi Lehikoinen har tävlat flitigt under sommaren och speciellt den senaste månaden har varit hektisk – och också mentalt påfrestand­e. 18-åriga Lehikoinen var ett av affischnam­nen i U20VM i Tammerfors och fick därmed ge rejält med intervjuer och annat som inte direkt har något med löpandet att göra.

Lehikoinen klarade jobbet galant. Både på och utanför banan. Det tuffa sista gymnasieår­et påverkade träningen och Lehikoinen var inte i absolut toppform i Tammerfors. Men i semifinals­kedet löpte hon karriärens

■ nästbästa tid 57,70 och var riktigt nära en finalplats.

I Kalevaspel­en hyvlade hon yt- terligare en knapp halv sekund från säsongsbäs­tat. FM-guldet lossnade med tiden 57,26. Lehikoinen ladda- de upp inför EM genom att löpa personbäst­a på 400 meter slätt: 54,56.

– Jag känner att jag är fräsch. Tiden på 400 meter var bra, säger Lehikoinen.

I Berlin känner Lehikoinen ingen stress.

– Det känns inte svårt att tävla här. Om jag redan hade gjort nytt personbäst­a eller om säsongen gått bättre än jag förväntat mig så skulle det vara svårare. Att tävla här känns annorlunda då det är seniormäst­erskap. Jag är inte van vid det här och det blir jättekul med en högklassig tävling, säger 18-åringen.

Ogillar hettan

Lehikoinen löper i morgonens försökshea­t i tufft sällskap. Två damer har en statistikt­id på 56 sekunder, en tredje har löpt sträckan på 56,5 och så finns löpare i 57-sekundersk­lassen.

– Jag tror det krävs en tid som börjar med 56 för att gå vidare, säger Lehikoinen.

Lehikoinen löper på en för henne relativt obekant bana: yttersta banan. Men det kan passa henne bra.

– Jag måste medge att jag inte kommer ihåg när jag senast löpt på åttonde banan. Men jag har alltid satsat på det att det kvittar vilken bana jag är på. Jag vill få en bra rytm från start för då rullar slutet också bra. I FM kunde jag ånga på ända till slut.

En faktor som däremot inte passar Lehikoinen är värmen – eller snarare hettan. Väderprogn­osen för förmiddage­n lovar 33–35 grader och solsken.

– Det gillar jag inte så mycket. En finsk sommar med 15–20 grader är bra. Men vädret är samma för alla. Man måste vara noggrann med uppvärmnin­gen, säger Lehikoinen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ?? EM blir Viivi Lehikoinen­s andra stora mästerskap i sommar. I juli tävlade hon i U20-VM i Tammerfors.
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN EM blir Viivi Lehikoinen­s andra stora mästerskap i sommar. I juli tävlade hon i U20-VM i Tammerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland