Hufvudstadsbladet

”Respektera getingarna”

Getingar är inte aggressiva. De är bara mer aktiva vid varmt väder. Det säger Jouni Sorvari, som länge forskat i getingar och deras beteende. – Det bästa vore att ge en matplats åt getingarna. Hur skyddar man sig mot getingstic­k?

- Varför är de mera aggressiva? Varför sticker getingen? ELIN WESTERLUND

Vifta inte med armarna och håll munnen fast. Det tipsar getingexpe­rten Jouni Sorvari. Ett annat råd han ger är att ge en matplats åt getingarna,

en ”getingbar”.

Getingen sticker inte utan orsak. Den sticker när den skyddar sitt liv eller sitt bo. Vi förstår inte alltid att vi gjort något när getingen sticker till. Jouni Sorvari

– Människor är ofta rädda för getingar och hatar dem. I stället lönar det sig att respektera dem. Det är onödigt att överreager­a, säger Jouni Sorvari. Har man problem med getingbon ska man anlita någon profession­ell som förstör boet eftersom det är farligt att göra det själv.

Jouni Sorvari, lektor i miljö- och biovetensk­aper vid Östra Finlands universite­t, har länge forskat i getingar och deras beteende. Varför finns det flera getingar i sommar jämfört med förra året? – Storleken på population­en varierar från år till år. Ett år kan den vara större för att följande år vara mindre. Nu råkar det vara en större population getingar i år.

Den torra, varma våren och sommaren har också påverkat en hel del. Om det är bra väder är det lättare för getingarna att bygga bo.

– Getingar är inte aggressiva. De är mera aktiva när det är varmt väder. Människan uppfattar getingarna som aggressiva när de är många till antalet och till exempel samlas vid matbordet. – Getingen sticker inte utan orsak. Den sticker när den skyddar sitt liv eller sitt bo. Vi förstår inte alltid att vi gjort något när getingen sticker till.

Försöker man störa getingens bo genom att skaka på det eller tillsätta någon lukt i det sticker getingen garanterat. Boet skyddas alltid av getingen. Man kan komma nära boet men undvik att blåsa på det eftersom getingarna blir provocerad­e. – Beter man sig lugnt kan man slippa bli stucken. Vifta inte med armarna för då getingen uppfattar dig som ett hot. Det lönar sig att gå bakåt en eller två meter med munnen fast. Getingen känner nämligen doften av andedräkte­n, speciellt om man ätit något, och lockas av det.

Det bästa vore att ge en matplats åt getingarna, en ”getingbar”. Man kan till exempel ha en badbalja med katt– eller hundmat. Eller så kan man i stället för kattmat sätta skämd mat eller dåliga frukter i baljan. Det här gör att matbordet inte blir intressant för getingarna.

Dricker man till exempel saft från en flaska lönar det sig att hälla upp den i ett glas så att man kan kolla att inga getingar finns i den. Det är nämligen inte så trevligt att få getingar i munnen. Hur undviker man att få in getingar i lägenheten? – Ha myggnät i fönstren och vädringslu­ckorna. Om dörren öppnas kan getingarna komma in. Likaså om fönstren till balkongen är öppna.

Försök locka ut dem eftersom de gärna flyger i väg när de är ute. Hur många getingarte­r finns i Finland? – I Finland finns tretton olika getingarte­r. Tio av dem bygger egna bon och tre av dem bygger inte alls. Population­ens storlek varierar som sagt från år till år. Tyskgeting­ar och vanliga getingar är de mest förekomman­de arterna i Finland.

Hur ser getingens liv ut?

– Drottninge­n lägger ägg på våren, som sedan genom olika stadier utvecklas till getingar. Vanligtvis börjar arbetarna inne i boet som ”städare” eller så sköter de om getinglarv­erna. Senare börjar arbetarna samla mat och byggmateri­al till boet. Arbetarna lever oftast i en månad och dör på hösten när det blir kalllare. Drottninge­n överlever vanligtvis till följande år.

 ?? Foto: MoStPhotoS ??
Foto: MoStPhotoS
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Sommarvärm­en har varit gynnsam för getingarna.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Sommarvärm­en har varit gynnsam för getingarna. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland