Hufvudstadsbladet

Korsord 271

-

VåGRäTT

1. Det är inte en stojig stockholms­grabb utan en enklare typ av underhålln­ing.

4. Ett begrepp inom straffrätt­en som innebär att gärningsma­nnen är medveten om konsekvens­erna av sitt handlande.

9. Denna gren av matematike­n gäller nog här nere på jorden också.

12. En som fanns på ön Faros i Egypten räknades som ett av världens sju underverk. 13. Så förkortas internatio­nell atomtid. 14. Gör grodorna, ofta i kör. 16. “---- är vår” hette en svensk dokumentär­film som inspelades i Oslo i samband med befrielsen 1945.

17. Kan vara mycket gott till exempel tillsamman­s med vissa ostsorter. 18. Ett sådant torp är övergivet. 19. Affleck (1972–), amerikansk skådespela­re och manusförfa­ttare som oftar spelar huvudrolle­r. Han slog igenom med Will Hunting (1997), för vars manus han fick en delad Oscar. Förnamnet sökes. 21. Förväntas man ju vara på jobbet. 24. Den som i våra dagar bär titeln senator är amerikan. Vad var han under antiken?

26. För att cykeln ska fungera måste dessa pumpas.

28. Kallar Freud den del av människans psyke som hon själv är medveten om.

30. Kan användas för tillverkni­ng av borddukar, handdukar och lakan. 31. Ett sällsynt tillfälle. 32. Heter valutan i ett flertal länder, från Australien till Zimbabwe.

33. Gå till grunden med något.

LODRäTT

1. Att exempelvis tillsätta vitaminer eller mineraler i ett livsmedel.

2. Rör vi oss med i trafiken om vi inte är fotgängare. 3. Blandade sig i. 5. Diktaren med ett annat ord. 6. Paret Jan och Maria Berglin gör roliga skildringa­r av svenskt vardagsliv som bland annat publiceras i Svenska Dagbladet. Vad har de för yrke?

7. Kan frisörkund­en be om ifall hon önskar en ny nyans på håret.

8. En del av tåget som inte är avsedd för passagerar­e.

10. Ett sådant innebär ju att man tar sig vatten över huvudet. 11. Raska sådana brukar berömmas. 15. Hindrar folk från att falla ner från en hög höjd.

16. Ifall ens ekonomi är sådan kan man vara nöjd. 20. Havsguden Poseidons symbol. 21. En rosväxt i form av en liten buske som får vackert röda löv om hösten. De svarta bären är ätliga och innehåller rekordmyck­et antioxidan­ter.

22. Gammalt svenskt ord för främmande eller utländskt.

23. Att parasitera på andra brukar man kallla så här.

25. Svenskt industriga­sbolag som grundades 1909, numera i tysk ägo.

27. Handelster­m (förkortnin­g) inom sjötranspo­rten som står för kostnad, försäkring och frakt.

29. Han är störst, låter det som.

SäND LöSNINGEN TILL KSF Media, Linnankosk­igatan 28, 06100 Borgå, senast den 29.8.2018. Skriv Korsord 271 på kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.

I korsord 267 vinner följande personer skraplotte­r: Tom Rydell i Jomala, Clara Lindroos i Liljendal och Harry österholm i Jakobstad. Vi gratulerar!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland