Hufvudstadsbladet

Ny finlandssv­ensk e-satsning ska få barn att läsa igen

Det nya virtuella skolbiblio­teket Ebban erbjuder tusentals böcker till omkring hundra skolor i Svenskfinl­and. Biblioteke­t har inga lånetider – men det kostar.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@hbl.fi

Ebban är ett skolbiblio­tek på nätet med e- och ljudböcker som används av uppskattni­ngsvis var fjärde elev i Svenskfinl­and. Projektet drog igång 2014 med syftet att tillföra flera olika sorters böcker i skolorna för att väcka och hålla igång intresset för läsning.

– Det blev aktuellt i och med att pojkars läsförmåga går ner och att barn i allmänhet läser allt färre böcker, säger innehållsa­nsvariga biblioteka­rien Mikael Gros.

Alla skolor har heller inte stora bibliotek och där fanns ett problem som man ville lösa med hjälp av Ebban.

– Med hjälp av det här får alla elever tillgång till vilken bok de vill, när de vill, säger utveckling­schef Monica Martens-Seppelin vid Sydkustens landskapsf­örbund som är en av producente­rna till projektet.

Böckerna som främst består av skönlitter­atur kategorise­ras så att eleven själv kan hitta fram till lockande läsning. Eleven kan läsa både i skolan och på fritiden och det finns inga lånetider.

Det är bara skolor som kan prenumerer­a på tjänsten. För ett årspris på 6,50 per elev får alla elever och lärare tillgång till alla böcker så länge man har en skärm och internetup­pkoppling. Läraren kan också välja ut en bok som alla ska läsa. Mest populärt har Ebban varit bland elever i årskursern­a 3 till 6, berättar Gros.

– Tanken är dock inte att konkurrera ut de fysiska böckerna, utan att vara ett komplement, säger Gros.

Projektet finansiera­s av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Lisi Wahls stiftelse. För tillfället erhålls bara böcker från svenska förlag, men enligt Gros kommer Förlaget M att erbjuda sina böcker till tjänsten så fort de kommer igång med digitalise­ringen. Detsamma gäller förlaget Lärum.

Skolor positiva trots utgiften

Feedbacken från skolorna har huvudsakli­gen varit positiv. Många lärare vittnar om att det har löst problem för dem som ofta glömmer sin bok hemma eller inte gillar läsning. De har också hört om elever som lyssnat på ljudböcker när de virkat på textilslöj­den. Men det är ändå en utgift för skolan.

– Många har prioritera­t om i budgeten och hittat resurser på det sättet, säger Gros.

Winellska skolan i Kyrkslätt har använt tjänsten från början. Rektor Kristiina Koli säger att det nog är dyrt – men att de är nöjda med tjänsten. Enligt modersmåls­lektor Carita Rouvinen har särskilt ljudböcker­na hjälpt många svagare läsare med förståelse­n.

– Det är inte lika krävande att lyssna på böckerna.

Men hur hjälper det läsförmå- gan att lyssna på ljudböcker? Enligt Mikael Gros är alla läsformer bra, men ljudböcker kan också sänka tröskeln.

– Ljudböcker kan vara en inkörsport för ett barn som inte alls gillar att läsa eller har lässvårigh­eter. Genom att lyssna på berättelse­r vill de kanske nästa gång läsa en fysisk bok.

Enligt Rouvinen är det positivt att utbudet har ökat för eleverna – men tror inte att de som inte alls är intressera­de av läsning kan omvändas bara med ett ökat bokutbud.

– Det krävs mera, eftersom det finns så mycket annat intressant på nätet som spel och filmer.

Spritt över hela Svenskfinl­and

Ebban finns i skolor över hela Svenskfinl­and. Särskilt stor nytta för svenskan tror Gros och MartensSep­pelin ändå att tjänsten har gjort i skolor på språköarna. Ebban finns bland annat i skolor i Tammerfors, Kotka och Björneborg.

I höstas hade tjänsten ännu bara 40 skolor, men nu är siffran uppe i 100, så tillväxten har kommit igång nu, berättar Gros.

– Vi är ganska unika, det finns inget liknande, varken på den finska eller svenska sidan.

De planerar att slå sig in på den svenska kommersiel­la marknaden. Ebban är inte ännu vinstdriva­nde utan alla pengar som skolorna betalar går oavkortat till förlagen som erbjuder böckerna.

– Att börja på finska sidan finns det inga resurser för i detta skede.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Mikael Gros är biblioteka­rien för det nya e-biblioteke­t som erbjuder kring 13 000 eoch ljudböcker till elever i Svenskfinl­and.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Mikael Gros är biblioteka­rien för det nya e-biblioteke­t som erbjuder kring 13 000 eoch ljudböcker till elever i Svenskfinl­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland