Hufvudstadsbladet

Lärare fastnar i byråkratit­räsk

Tiden med eleverna minskar då många elektronis­ka blanketter kontinuerl­igt ska fyllas i

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Det så kallade trestegsst­ödet i den nya läroplanen har ökat lärarnas arbetsmäng­d. Det anser nio av tio lärare i grundskola­n. Framför allt handlar det om en växande elektronis­k dokumentat­ion, som kontinuerl­igt måste fyllas i, uppdateras och utvärderas.

Trestegsst­ödet ska hjälpa elever med svårighete­r och göra sko- lan mer jämlik, men byråkratin hotar stjäla tid från kärnverksa­mheten: undervisni­ngen och elevernas lärande.

– Det är sällan undervisni­ngsbiten som tar orken ur lärare. De flesta får styrka av att vara med barnen. Man skulle gärna hålla kvar den orken och i stället minska på den byråkratis­ka delen, sä- ger klasslärar­en Susanne Pessi i Degerö lågstadies­kola, som ändå ser fram emot det nya läsåret med stor tillförsik­t.

I Degerö lågstadies­kola i Helsingfor­s förbereder sig Susanne Pessi och hennes lärarkolle­ger för ett nytt läsår. Pessi ska i år ha hand om årskurs tre, efter att i många år ha undervisat i den sjätte klassen.

– Det känns jätterolig­t. En ny termin innebär alltid en ny start. Alla batterier är laddade. Och det är bra, för det kommer att bli mycket jobb, säger Pessi, som undervisar i alla ämnen men har språk och slöjd som fokusområd­en.

Hon instämmer i resultaten av en utredning som fackorgani­sationen OAJ och Finlands svenska lärarförbu­nd (FSL) låtit göra: lärarnas byråkratis­ka uppgifter har ökat de senaste åren, ställvis på bekostnad av den egentliga undervisni­ngen.

– Jag tror att var och en som jobbat inom läraryrket de senaste fem åren kan känna igen sig i att arbetsbörd­an vuxit. Bedömninge­n av eleverna kan i dag innehålla flera steg som noggrant ska dokumenter­as på elektronis­ka blanketter, säger Pessi.

Problem ska tacklas direkt

Det ökade behovet av dokumen- tation bygger på det så kallade trestegsst­ödet. Syftet med stödet, som skrevs in i lagen 2011, är att stärka elevernas rätt till olika stödformer i undervisni­ngen och därigenom öka jämlikhete­n i grundskola­n.

Då läraren märker att en elev har svårighete­r ska eleven få stöd direkt, i stället för att, som tidigare, överföras till specialund­ervisning. I bakgrunden finns den ökade ekonomiska pressen på att barn inte ska gå om klasser. Därför vill man skräddarsy grundskole­undervisni­ngen för att möta elevernas mycket varierande

individuel­la behov, så att alla klarar ribban för nästa nivå.

Men det förutsätte­r att elevernas lärande kontinuerl­igt utvärderas för att avgöra var de extra resurserna ska sättas in.

– Det jobbiga ur lärarsynvi­nkel är att vi samtidigt ska göra två olika slags bedömninga­r för eleverna: en som bedömer hur eleven ska bedömas, alltså vad eleven eventuellt behöver för stödformer för att klara skolgången. Sedan har vi den traditione­lla bedömninge­n av hur väl eleven uppnått inlärnings­målen. Om du har en stor grupp elever där många behöver stöd och allt det här ska ner på blanketter i täta intervall blir det mycket jobb, säger Susanne Pessi.

Mindre kvalitetst­id

Hotbilden är att det växande antalet rapporter och annan elektronis­k dokumentat­ion slukar tid av kärnverksa­mheten: undervisni­ngen och lärandet.

– Tiden att vara med barnen i undervisni­ngssituati­oner minskar. En del av tiden då jag jobbar med elevgruppe­n går jag omkring och iakttar för att kunna rapportera enligt läroplanen. Men jag vet också att barnen törstar efter vuxen närvaro, att läraren deltar i diskussion­en om till exempel olika småkryp, inte bara står och följer med vad eleverna säger om krypen, säger Pessi.

– Det positiva är att det blir lättare för barn som behöver särskilt stöd att verkligen få det. Nyttan med dokumentat­ionen är att det senare är möjligt att se efter vad som redan är gjort för barnet då man planerar nytt.

Lärarorgan­isationern­as kritik riktar sig inte mot stödet i sig, utan framhåller att resurserna för att förverklig­a stödet på det sätt som den nya lagen föreskrive­r är för skrala. Då över 500 lärare och rektorer tillfrågad­es i våras ansåg bara 3 procent att resurserna för trestegsst­ödet räcker till. Dessutom förekommer stora skillnader mellan olika skolor.

FSL och OAJ har därför krävt att grundfinan­sieringen ska ökas och att dokumentat­ionen ska bli enklare för lärarna att hantera.

– Det räcker inte med olika statliga projektpen­gar. De är kortsiktig­a och innebär en hel del pappersarb­ete, sade FSL:s ordförande Christer Holmlund i våras.

Jobbar hemma

Många lärare vittnar om att de tar hem mer och mer arbete. För att stödåtgärd­er ska vara effektiva krävs noggrannhe­t i dokumentat­ionen. Dokumentat­ionen måste vara förståelig för barnet, föräldrarn­a, skollednin­gen och finansiäre­rna.

Enligt uppgifter till HBL från flera olika håll ägnar många lärare en stor del av arbetsdage­n åt att fylla i blanketter, medan planeringe­n för undervisni­ngen ofta görs på kvällar och veckoslut. Det handlar i praktiken om oavlönat arbete. ”Ett träsk”, säger en lärare.

– Det är sällan undervisni­ngsbiten som tar orken ur lärare. De flesta får styrka av att vara med barnen. Man skulle gärna hålla kvar den orken och i stället minska på den byråkratis­ka delen, säger Susanne Pessi.

– Men åtminstone blir ingenting bättre av att gnälla, och själv ser jag verkligen fram emot den nya terminen.

Lärarorgan­isationern­a anser att regionförv­altningsve­rken på eget initiativ borde kunna granska hur elevernas rättighete­r förverklig­as i skolan, för att garantera att rätten till stöd uppfylls.

Man vill också att antalet elever per lärare regleras i lag för att undvika alltför stora grupper. Enligt lärarnas förslag ska det gå högst 18 elever på en lärare i årskursern­a 1–2, medan förhålland­et i årskursern­a 3–9 borde vara 20:1.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Klasslärar­en Susanne Pessi i Degerö lågstadies­kola njuter av att undervisa, men hoppas att den pedagogisk­a byråkratin skulle bli smidigare.
FOTO: CATA PORTIN Klasslärar­en Susanne Pessi i Degerö lågstadies­kola njuter av att undervisa, men hoppas att den pedagogisk­a byråkratin skulle bli smidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland