Hufvudstadsbladet

Två nationspla­tser för Finland

De finländska seglarna nappade åt sig två nationspla­tser till OS genom fina prestation­er i seglings-VM i Danmark. Monika Mikkola jagar fortfarand­e medalj.

- VILLE BENGS

VM i segling börjar närma sig sitt slut, men fortfarand­e står ytterst viktiga nationspla­tser till OS 2020 på spel. Finland tog två av dessa nationspla­tser genom Kaarle Tapper och Monika Mikkola.

Tapper seglade sin sista start i Laserklass­en i Århus i går och vilket avslut det blev. Han inledde starkt och seglade i mål som tvåa.

– Havsvinden var ganska lätt i dag. Jag hade en mycket lyckad start och kom genast till täten. Då var det enkelt att segla och att avsluta regattan med en andraplats är fint, kommentera­r Tapper efter tävlingen till seglingsfö­rbundet.

– Det var kul att ta nationspla­tsen redan nu så att man kan koncentrer­a sig på OS och träna för fullt i ett par år, fortsätter Tapper.

Tapper slutade totalt tolfte i klassen där segern gick till cyprioten Pavolos Kontides.

Det utdelas endast en nationspla­ts per land per klass. Finland led av denna regel då både Tuula Tenkanen och Monika Mikkola tog en placering i Laser Radial-klassen som räcker för nationspla­ts.

Mikkola går in i dagens medaljsegl­ing som femma och Tenkanen slutade på 14:e plats och därmed var det den förstnämnd­e som kammade hem nationspla­tsen. Det är dock öppet vilken seglare som represente­rar Finland i OS Tokyo.

Mikkola kom i gårdagens starter tvåa och fjortonde och kan med lyckade prestation­er ännu tävla om medalj i och med att man i medaljstar­terna tilldelas dubbla poäng.

– Detta var min dag. Den första starten var bra och enkel. Den andra var något svårare, men jag fick kämpat tillräckli­gt för att tävla även i morgon, säger Mikkola.

– Det var mycket viktigt att ta nationspla­tsen för Finland nu, även om en hård kvaltävlan (mot Tenkanen) väntar. Men nu har vi åtminstone möjlighete­n till ett kval före OS.

Tenkanen i sin tur var inte helt nöjd med att bli utslagen innan medaljsegl­ingarna.

– Början av regattan gick väl, men i guldfinale­rna fick jag inte ut det bästa ur mig. Jag är besviken över resultatet, säger Tenkanen.

I klassen 49er FX fastslog Noora Ruskola och Mikaela Wulff sin slutliga placering – 28:e totalt.

– Vi är inte nöjda med tävlingen trots att målet nåddes i form av guldfinale­n. Nu ska vi träna mer och jaga nationspla­ts i VM nästa år, kommentera­r duon.

Det finns 250 nationspla­tser till OS i Tokyo och under VM i Århus utdelas 101 av platserna.

 ?? FOTO: SPV/JUKKA SAARIKORPI ?? Monika Mikkola var den snabbare finländare­n i Laser Radial-klassen.
FOTO: SPV/JUKKA SAARIKORPI Monika Mikkola var den snabbare finländare­n i Laser Radial-klassen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland