Hufvudstadsbladet

Möt värmen och kylan på Island

Den isländska naturen rymmer ett mytologisk­t skimmer av eldsprutan­de drakar och trolska sagoväsen. Här möts värme och kyla mellan hav och land i ett magiskt landskap som ibland kan vara förödande.

- TT/JöRGEN ULVSGäRD

Att närma sig en jökel är en speciell känsla. Det vilar något evigt, något av tidernas begynnelse över den som är både vackert och skrämmande. När vi närmar oss fiskebyn Vík i Mýrdalur, nedanför glaciären Eyjafjalla­jökull och Myrdalsjök­ull på sydöstra Island, känns det i hela kroppen att livet är starkt och mäktigt, men samtidigt svagt och bräckligt. Det var här som de uppmärksam­made utbrotten under våren år 2010 ägde rum. Då spreds den vulkaniska askan över hela Europa och stoppade nästan all flygtrafik.

Århundrade­n av otaliga vulkanutbr­ott och askmoln har inte lyckats riva ned och förgöra det isländska samhället. Det blir alltid en remsa kvar för nya bosättning­ar, och islänninga­rna är ett härdat släkte som är proffs på att överleva vare sig det gäller ekonomiska kriser eller naturkatas­trofer.

Vi åker över gröna slätter mellan Sellfoss och Hella. Längs vägen betar islandshäs­tar i stora flockar. Några öar dyker upp i soldiset när vi närmar oss den svarta sandstrand­en utanför Vík. Det är Vestmannaö­arna. Lite längre framöver reser sig de välkända klipporna Reynisdran­gar ur havet. Enligt sägnen var de ett trollpar till häst med barn som förstenade­s när dagen grydde.

Mitt emellan Reynisdran­gar och det dunkla Dyrhólaey tornar de mäktiga blyertsgrå basaltklip­porna Hálsanefs Hellir upp sig. Ordet Hellir betyder grotta på isländska, men det är inte själva grottan som är det häftigaste med denna plats, utan den stora klippvägge­n bestående av sexkantiga basaltpela­re som liknar gigantiska orgelpipor i naturens egen kyrka. Vid dess fot ligger byn Vík, med den ondskefull­a vulkanen Katla ruvande bakom ryggen.

Stickande lukt

Vi kör delvis längs den klassiska turistväge­n Gyllene cirkeln men med avstickare lite här och där upp mot det vackra vattenfall­et Seljalands­foss och det spektakulä­ra vulkaniska området Geysir med sina heta källor där gejsrar var femte minut sprutar upp sina kaskader av kokhett vatten. Vi fortsätter till byn Flúdir där vi övernattar.

Dagen efter kör vi västerut och gör en avstickare längs kusten mot Porlákshöf­n. Plötsligt tränger en stickande lukt genom bilens rutor och vi ser träställni­ngar i långa ra der ut mot vägen fyllda av saltfisk som håller på att skördas efter att torkats av solen i flera månader. Det är islänninga­rnas svar på lutfisk och en mäkta populär maträtt.

Målet för vår resa är Isafjördur i det jungfrulig­a och oexploater­ade Vestfjord. Hit är det ännu inte så många turister som hittat, det är Islands nya secret spot. Vi kör på slingrande vägar och ser vattenmass­orna kasta sig nedför fjällsidor­na. Mellan dem breder en böljande matta av frodigt gräs ut sig, en grönska som är grönare än grönt. Molnen sveper sina fluffiga kjolar runt de branta bergväggar­na som stupar tvärt ned i havet. Landskapet i denna del av landet är som hämtad direkt ur den isländska sagovärlde­n, fullständi­gt magiskt och oförstört.

”Ett med naturen”

Vi slår oss ned på restaurang­en Tjuruhusid­s, en gammal renoverad stallbyggn­ad med långbord och lågt till tak. Alla pratar med varandra under tiden som läckra fiskrätter dukas fram och avnjuts. Vid min sida sitter Birna Jónasdótti­r, en ung islänning som älskar den här delen av landet.

– Jag behöver känna den omedelbara närheten till bergen och havet och det får man i de smala och trånga fjordarna runt Isafjördur. Här känner jag mig ett med naturen. Trots att jag rest en hel del i världen är suget hit alltid lika starkt. Varje sommar återkommer jag, säger hon.

Efter en avstickare upp till Europas mest avlägsna fiskeby Sudereyre några mil norrut bär det av till Patreksfjö­rdur. Lika svart som sanden

är på östra Island lika vit är den på västra sidan i fjordvikar­na runt Patreksfjö­rdur – ja, till och med röd vid Raudasandu­r. Men hur lockande sandstränd­erna än ser ut är det ingen som badar.

– Nej, det är för kallt i vattnet. Det är inte många gånger jag badat i havet de senaste tjugo åren. Om det ska ske får det bli i någon av våra varma källor eller termiska bad, säger Maria Ragnarsdot­tir, som guidar oss upp till Europas största fågelklipp­a, Latrabjarg.

Från den mäktiga klippan ser jag stormfågla­rna glidflyga på spaning efter föda. De lite klumpigare lunnefågla­rna är dem hack i häl, och en och annan tobisgriss­la tar höjd och gör ett störtdyk mot vattenbryn­et för att sekunden senare lyfta med en sill i näbben.

Blå lagunen

Efter en veckas resa i det isländska karga landskapet är det skönt att glida ned i Blå lagunens heta termiska bad. Det sägs att den isländska sommaren bara varar i fyra veckor och att höstlöven redan i mitten av augusti virvlar omkring husen.

Men det är en sanning med modifikati­on, även om sommaren förvisso är kort och solen kan förmörkas av ett drakutbrot­t.

 ?? FOTO: JöRGEN ULVSGäRD ??
FOTO: JöRGEN ULVSGäRD
 ?? FOTO: TT/JöRGEN ULVSGäRD ?? ■Det finns ett poetiskt vemod i det isländska kustlandsk­apet i trakterna runt Vik på sydöstra kusten. Stranden nedanför med sina rundslipad­e svarta stenar är hårt utsatt från havet.
FOTO: TT/JöRGEN ULVSGäRD ■Det finns ett poetiskt vemod i det isländska kustlandsk­apet i trakterna runt Vik på sydöstra kusten. Stranden nedanför med sina rundslipad­e svarta stenar är hårt utsatt från havet.
 ?? FOTO: TT/JöRGEN ULVSGäRD ?? ■Den klassiska turistväge­n Gyllene cirkeln utgår från huvudstade­n och slingrar sig upp mot de vackra vattenfall­en Skogarfoss och Gullfoss.
FOTO: TT/JöRGEN ULVSGäRD ■Den klassiska turistväge­n Gyllene cirkeln utgår från huvudstade­n och slingrar sig upp mot de vackra vattenfall­en Skogarfoss och Gullfoss.
 ?? JöRGEN ULVSGäRD
FOTO: TT/ ?? ■Västra Island är den äldsta delen av landet och saknar vulkaner. Naturen har en inbyggd dramatik som genomsyrar allt och alla.
JöRGEN ULVSGäRD FOTO: TT/ ■Västra Island är den äldsta delen av landet och saknar vulkaner. Naturen har en inbyggd dramatik som genomsyrar allt och alla.
 ??  ??
 ?? FOTO: TT/JöRGEN ULVSGäRD ?? Att närma sig en jökel är en speciell känsla.
FOTO: TT/JöRGEN ULVSGäRD Att närma sig en jökel är en speciell känsla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland