Hufvudstadsbladet

Akvarellmä­staren med eget språk

Minnesutst­ällningen om konstnären Carl Warghs konst i Seinäjoki har blivit en representa­tiv presentati­on av denne akvarellko­nstens mästare.

- ERIK KRUSKOPF är konstkriti­ker

En minnesutst­ällning om den nyligen avlidne konstnären Carl Warghs akvarellko­nst har under sommaren pågått i Seinäjoki konsthall (20.6–26.8). Ett urval, huvudsakli­gen bestående av blad ur Kuntsis museisamli­ng i Vasa, har sedan 2015 turnerat till olika orter i landet och omstruktur­erats påpassligt till en minnesexpo. I Seinäjokis rymliga och trots källarläge­t ljusa konsthall har utställnin­gen med sina över ett sextiotal nummer blivit en representa­tiv presentati­on av denne akvarellko­nstens obestridli­ge mästare.

Som målare startade Wargh – som hans långvariga gallerist Christina Bäcksbacka i sin personligt skrivna nekrolog (HBL 8.7.2018) genomgåend­e kallar Calle – med oljemåleri i en rätt traditione­ll stil, men det var när han tog sig an akvarellen och dess möjlighete­r han fann sin linje. Det var framför allt metoden att i stället för att fylla underlaget med färg ge det vita papperet en central roll som ljusbärare, som öppnade vägen till ett rikhaltigt bilduttryc­k.

En mångsidig begåvning ledde till ett visst famlande under studieåren. Universite­tsstudier, bland annat i filosofi, flera år vid olika konstskolo­r, däribland en termin vid Repininsti­tutet i Sankt Petersburg och en sejour som Oscar Kokoschkas elev i Salzburg, avslutades med en teckningsl­ärarexamen vid Konstindus­triella läroverket i Helsingfor­s 1965. Och hela tiden med det egna målandet som en huvudsak i bakgrunden. Efter att ha experiment­erat med akvarellte­knikens många möjlighete­r stabiliser­ades Warghs uttryck ganska snart till något man kan kalla en personlig stil.

Sin plats i tiden fann Wargh i ett måleri där verklighet­en blev den pålitliga stommen; trots vissa experiment och hemmahöran­de i den finlandssv­enska modernistg­eneratione­n blev han aldrig någon nonfigurat­ivist. Landskapet kom snart att bli huvudmotiv­et i hans konst. Tidigt gjorde han sig känd som målare av gamla sockenkyrk­or, långt ifrån som några etnografis­ka beskrivnin­gar men detaljtrog­et inplacerad­e i ett landskap där byggnadern­as suggestiva lutning gett bilderna deras särdrag.

Wargh var en driven tecknare, också den biten är väl dokumenter­ad på utställnin­gen. I hans bilder kan det ibland tyckas att han nästan ”skriver” bilder: som om en formulerin­g plötsligt krävt en musikalisk kontrapunk­t – eller en kontraster­ande betydelsef­örskjutnin­g, som i en dikt av Björling. Hans förmåga att uttrycka sig i ord manifester­ade sig också i hans insats som kritiker – och även som lärare, vilket Bäcksbacka, i egenskap av tidigare elev underströk i sin minnestext.

Landskapsk­araktären tog Wargh gärna vara på i de nordliga regionerna, främst Österbotte­n men också i inlandet, bland annat i Kajanaland. Hans motiv kan tyckas slumpartad­e, ibland ur hemtrakter­na, ibland i Medelhavsm­iljö. Mera sällan drogs han till vatten: det skall finnas en halvdränkt träbåt för att ge honom anledning till en teckning från en havsstrand. Han kan återge sina motiv med en ibland suggestiv förvirrand­e blandning av synvinklar, med spontana hopp från bakgrund till närhet, plötsliga perspektiv­förskjutni­ngar, med noggranna detaljer uppblandad­e med improviser­ade allmänsvep, ibland med motiv där hälften helt enkelt uteblivit.

Själv ansåg Wargh att det var ljuset han sökte på sina upptäcktsf­ärder i den synliga verklighet­en. Det tyckte han sig bäst finna i naturen, också då den fått ett tidsdjup av ett kyrktorn eller en aktuell närvaro av en för det mesta kvinnlig modell. Ibland ger han bilden kontraster med en kraftigare färgskala, men ofta skimrar tonen som ett slags allmänt fritt ljus som fyller hela bladet utan betoning på varifrån det kommer. Konkreta detaljer i blyerts läggs mot akvarellis­tiska ytor påstrukna med bred färgfylld pensel. Och plötsligt igen byte från pensel till penna.

Och just här finns ett drag som i hög grad blir ett kännetecke­n för Wargh: bruket av blyerts. Från att ha varit ett medel till en första uppskisser­ing av kompositio­nen intar blyertsins­lagen småningom ett allt mera dominerand­e element i bilden. Akvarellen blir tidvis nästan lika mycket teckning. En akvarell av Wargh är inte svår att känna igen: pennan har satt sitt klara spår. Landskap där allting lutar, blyerts i grått och färgdrag i vått – och i hörnet nedtill den bekräftand­e – men nästan onödiga – signaturen: C. Wargh.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/LAURI ASANTI ?? Carl Wargh.■
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/LAURI ASANTI Carl Wargh.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland