Hufvudstadsbladet

Gamla lagar gör skilsmässa­n extra svår i Storbritan­nien

En får all skuld, den andra blir ett offer. När ett äktenskap kraschar måste den ena parten bära allt ansvar – annars får man inte skilja sig i Storbritan­nien. Både experter och frånskilda par kallar lagen föråldrad. På grund av ett uppmärksam­mat rättsfal

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

Äktenskape­t var över. Det insåg Isabelle Hung då hon var 32 och varit gift i två år. De hade varit tillsamman­s sedan tidiga 20-årsåldern. Insikten om att det inte fungerade längre kom plötsligt. En massa småsaker blev till sist så tunga och besvärliga att förhålland­et sprack.

Det var diskussion­er om barn som gjorde situatione­n extra tydlig.

– Vi grälade hela tiden, vi var helt enkelt för olika, säger hon och undrar om det varit en bra miljö för barn att växa upp i.

Vi sitter hemma i hennes ljusa lägenhet nära Russell Square i centrala London. Isabelle är nu höggravid med sitt första barn. Hon gifte om sig i fjol. Skilsmässa­n trädde i kraft för fyra år sedan, men minnet gör fortfarand­e ont.

Hon berättar om hur hon inte ville ge upp och om hur hon och hennes man gick i parterapi. Men äktenskape­t gick inte att rädda. Trots att det var Isabelle som fattade beslutet om uppbrottet var det hennes man som ansökte om skilsmässa. Enligt engelsk lag var han tvungen att uppge skäl för varför äktenskape­t inte längre fungerade. Annars hade Isabelle och hennes man varit tvungna att leva isär i två år innan skilsmässa­n trädde i kraft.

– Man måste vara stark för att klara av det. Skilsmässa­n tog bara sex månader, men att acceptera det som hänt tog mycket längre.

Måste lista orsaker

Mannen var, enligt lagen, tvungen att skriva ner en lista med orsaker till varför han inte längre kunde leva med henne.

– Det sårade mig. Ett äktenskap är ett av de mest personliga förhålland­ena du har. Det kändes mycket personligt även om jag försökte säga åt mig själv att det bara är en del av processen.

Hon kände en stark skuld eftersom det var hon som tagit initiative­t till skilsmässa­n. Därför tänkte hon att det var okej att hennes före detta man fick skylla på henne för äktenskape­ts uppbrott. Nu tycker hon att systemet i England är svartvitt och innebär att en person får bära hela skulden för uppbrottet.

I dag driver Isabelle, som är klinisk psykolog, gruppen Divorce Club tillsamman­s med sin vän Lucy Davis som också är frånskild. Kvinnorna grundade klubben eftersom de insåg att det fanns få möjlighete­r för frånskilda att träffas och prata om sina erfarenhet­er. Under Divorce Clubs träffar tar många upp det orättvisa systemet i England.

– Systemet gör att all skuld läggs på en person som utmålas som den dåliga parten. Det tankesätte­t förstärks av våra lagar, säger Lucy Davis.

Hon tillägger att det innebär att den juridiska processen får en negativ ton från första början, vilket kan göra konversati­oner om vårdnad och bodelninge­n ännu svårare och mer smärtsamma.

– Det är svårt att hitta skäl som kan accepteras av domaren, men som inte sårar den andra parten, säger Lucy Davis.

The Law Society, en yrkesorgan­isation för jurister och advokater, har krävt en reform av lagen i flera år. Diskussion­en är aktuell igen på grund av ett fall som varit uppe i Högsta domstolen: 66-åriga Tini Owens vill skilja sig från sin 78-åriga man Hugh. Paret har levt isär i tre år. Men eftersom Hugh Owens inte vill skiljas vägrar domstolen bevilja skilsmässa och kräver att paret ska ha levt isär i fem år. Domaren har vägrat godta Tini Owens förklaring­ar om varför äktenskape­t spruckit. Ett ”olyckligt äktenskap” var inte skäl nog.

Enligt Liz Trinder, expert på familjelag och professor vid University of Exeter, är fallet Owens ännu ett tecken på att lagen inte längre fungerar.

– Trots att Tini Owens varit otrogen kan hon inte använda sin egen otrohet som skäl eftersom det är hon som ansökt om skilsmässa. Otrohet med en person av samma kön räknas inte heller som skäl.

❞ Delar av Storbritan­nien är mycket konservati­va och inflytelse­rika tabloider har en stark värdekonse­rvativ ton. Liz Trinder

En tung process

Enligt Liz Trinder släpar England efter både andra europeiska länder och USA. I många länder reformerad­es lagen på 1970-talet.

– Parlamente­t försökte skriva om lagen på 1990-talet, men olika tillägg gjorde det nya systemet obrukbart.

Liz Trinder säger att det varit svårt att driva igenom en reform eftersom det kan ses som ett sätt att undergräva familjen.

– Delar av Storbritan­nien är mycket konservati­va och inflytelse­rika tabloider har en stark värdekonse­rvativ ton.

Enligt Liz Trinder är det nuvarande systemet cyniskt och gör processen tyngre både för dem som skiljer sig och för deras barn. Lucy Davis och Isabelle Hung håller med.

– Just nu bidrar systemet till ett extra lager smärta, skilsmässa är smärtsamt nog utan att lagen gör det svårt. Det borde vara okej för ett par att säga ”vi vill skilja oss” och att det är skäl nog, säger Lucy Davis.

Parlamente­t ska ta upp ett förslag om att reformera lagen i september. Högsta domstolen beslutade att paret Owens får skilja sig först år 2020. Enligt domstolen är det upp till parlamente­t, inte domarna, att skriva om lagen.

 ?? FOTO: ÅSA WESTERLUND ?? Vännerna Isabelle Hung och Lucy Davis driver gruppen Divorce Club, där frånskilda kan träffas och samtala om sina erfarenhet­er.■
FOTO: ÅSA WESTERLUND Vännerna Isabelle Hung och Lucy Davis driver gruppen Divorce Club, där frånskilda kan träffas och samtala om sina erfarenhet­er.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland