Hufvudstadsbladet

Det finns många mediciner mot alger

- JENS JOHANSSON geolog, Esbo

ALGER I HBL har debatterat­s om spridning av gips och kalk är effektiva åtgärder mot eutrofieri­ng. Bra att frågan diskuteras men det finns även många andra metoder att få bukt med alger och Östersjöns eutrofieri­ng. Alla de bästa och kostnadsef­fektivaste metoderna måste användas samtidigt för att nå bästa resultat. Vi är redan i den situatione­n att fosforn inte binds och sedimenter­as på havsbottne­n på grund av syrebrist, detta leder till att samma fosfor cirkulerar årligen i ekosysteme­t utöver det som vi släpper ut i havet. Den inre belastning­en är redan så stor att ifall alla utsläpp skulle stoppas helt kunde det ändå ta tiotals år för Östersjön att återhämta sig.

Alla metoder har sina begränsnin­gar och den andra viktiga komponente­n, kväve, talas det i allmänhete­n relativt litet om. För ett antal år sedan upptäckte geologiska institutio­nen vid Åbo universite­t att ett visst mineral har en exceptione­ll förmåga att binda kväve, och ny forskning tyder på att den även fäller ut fosfor. Åbo Akademi har fortsatt forskninge­n och nu utvecklas mineralen för att användas till olika tilllämpni­ngar. Vid användning i utedass tar den dessutom effektivt bort lukten.

Förutom gips- och kalkbehand­ling är större skyddszone­r mellan odlingsmar­ker och vattendrag exempel på relativt lätta åtgärder. Genom att också bygga filtrering­sdammar eller enkla filtrering­sslussar i diken och utfall samt bygga till exempel sedimentat­ions- och denitrifik­ationsbass­änger, kunde stora

mängder fosfor och kväve hindras från att nå större vattendrag och även tas till vara. En så kallad cirkulär ekonomi är något vi i framtiden måste gå in för. Fosfor är en begränsad naturtillg­ång.

Problemet är hur alla dessa metoder skall finansiera­s. Jordbrukar­na är hårt pressade redan nu. Är vi beredda att betala mera för vår inhemska mat eller att en större andel skattepeng­ar styrs åt att få jordbruket­s utsläpp minimerat? Staten kunde finansiera större och fler pilotproje­kt. Skulle det visa sig att resultaten håller vad forskninge­n lovar kunde nästa steg vara EU-projekt. Det är ju inte bara Finlands jordbruksp­roblem utan också bland annat Sveriges, Danmarks och i stor grad Polens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland