Hufvudstadsbladet

Oheliga allianser på lut

Den heta romansen mellan socialdemo­krater och populister innebär att Danmark är på väg mot sitt mest spännande val på länge.

-

Vadslagnin­garna är i full gång. När ska den danska statsminis­tern Lars Løkke Rasmussen uttala det magiska ordet ”valg”?

Det hetaste stalltipse­t är att han gör det i början av nästa år, 2019. Men det kan också bli nu på senhösten. Det som avgör är opinionsmä­tningarna som visar vilken uppslutnin­g statsminis­terpartiet Venstre har. Och det som påverkar det är förstås innehållet i politiken.

En sådan sak är statsbudge­ten, eller finanslove­n som danskarna säger. I fjol höll det på att gå galet med den då den borgerliga minoritets­koalitione­n, som förutom Venstre består av Det Konservati­ve Folkeparti och Liberal Alliance, hade svårt att få igenom budgetförs­laget. Playmaker i det rävspelet var som så många gånger förr populister­na i stödpartie­t Dansk Folkeparti.

I år måste statsbudge­ten sys ihop betydligt elegantare om statsminis­terpartiet ska ha skuggan av en chans i det kommande valet till Folketinge­t. Och det vet Lars Løkke Rasmussen.

Därför bedriver han noggrant taktikspel med tidpunkten för valet.

Det är ett mycket speciellt maktmedel som den danska statsminis­tern har, och som de danska statsminis­trarna av hävd inte dragit sig för att använda som påtrycknin­gsmedel. Grundlagen­s trettioand­ra paragraf säger att val ska hållas inom fyra år efter föregående val. Det betyder att nästa val ska hållas före den 17 juni 2019.

Men det är alltså statsminis­tern som avgör tidpunkten. Kutymen är att det sker med tre veckors varsel. De danska valkampanj­erna är med andra ord korta men intensiva.

Partierna valarbetar också däremellan, man kan se valreklam i gatubilden med jämna mellanrum. Att det drar ihop sig till val märks också på att de politiska insatserna höjs.

Till den kategorin hör det utspel som Socialdemo­kratiets partiledar­e Mette Frederikse­n gjorde i början av juni. Hon meddelade då att sossarna siktar på att bilda en enpartireg­ering efter nästa val ifall regeringsm­akten tillfaller dem.

Senast socialdemo­kraterna ledde regeringen, med Helle Thorning-Schmidt som statsminis­ter, samregerad­e de med Radikale

Venstre som då leddes av Margrethe Vestager. Men nu signalerar alltså Frederikse­n ett uppbrott från det långa samarbetet.

I stället flirtar hon ogenerat med Dansk Folkeparti och det talas allmänt om att de två har en het romans på gång.

Nyckelorde­t är utlännings­politiken. Frederikse­n har sagt att socialdemo­kraterna går till val på att fortsätta den strama utlännings­politiken. Därmed bryter hon inte bara med allianspar­tnern Radikale Venstre utan också med de andra partierna i det röda blocket. I stället försöker hon locka väljare av Dansk Folkeparti. Det är ett vågspel av rang, förutom att det rent ideologisk­t är dubiöst.

Samtidigt krackelera­r också det blåa blocket. Ledaren för Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, har signalerat en vilja att ingå i nästa regering under vissa förutsättn­ingar. Ett är att understöde­t för DF ligger kring 20 procent, det andra är att Liberal Alliance sparkas ur regeringen.

De två partierna drar nämligen inte jämnt i ekonomiska frågor. Det brukar sägas att lösningen på alla problem är skattelätt­nader om man frågar Liberal Alliance. Men det vill inte Dansk Folkeparti veta något av. Hellre samarbetar de då med socialdemo­kraterna, som nyligen då de två fällde regeringen­s förslag om höjd pensionsål­der.

Se där den oheliga alliansen mellan socialdemo­kraterna och populister­na igen!

Det har sagts att det block vinner valet som krackelera­r minst. Men det kan också hända att vi ser helt nya – och oheliga – allianser.

I alla händelser verkar Danmark vara på väg mot sitt mest spännande val på länge.

”Det är ett vågspel av rang, förutom att det rent ideologisk­t är dubiöst.”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland