Hufvudstadsbladet

Davis Cup-förslaget skakar om tennisvärl­den

Nådastöten för den klassiska turneringe­n – eller en avgörande förändring för att locka tillbaka stjärnspel­arna? Ett förslag om att göra om Davis Cup ligger på bordet, och det skakar om tennisvärl­den.

-

När Internatio­nella tennisförb­undet (ITF) i veckan håller årsmöte i Orlando, Florida, finns en punkt på dagordning­en som kommer få stor uppmärksam­het. Punkten som handlar om huruvida Davis Cup ska göras om eller inte.

Den klassiska turneringe­n har spelats sedan 1900, men på senare år har skimret runt världens äldsta tennistävl­ing falnat. Storstjärn­orna tackar ofta nej till spel – i varje fall i de tidiga omgångarna – och publikmäss­igt har intresset inte sällan varit svalt.

Därför vill ITF, ekonomiskt stödda av ett investment­bolag med fotbollsst­järnan Gerard Piqué i spetsen, göra förändring­ar.

Förslaget går förenklat ut på att göra om Davis Cup så att 18 länder deltar i huvudturne­ringen, som ska spelas som en VM-liknande veckolång säsongsfin­al.

Nu deltar 16 länder i elitdivisi­onen, som spelas över hela kalenderår­et.

Enligt ITF skulle det nya upplägget göra att toppspelar­na i högre utsträckni­ng väljer att ställa upp för sina respektive länder.

Planerna sågas

Men ITF:s förslag har inte tagits emot med öppna armar av tennisvärl­den.

Fyra generation­er av australisk­a Davis Cup-kaptener och spelare, ledda av Rod Laver, John Newcombe och Lleyton Hewitt, har i ett gemensamt uttalande sågat planerna.

– Davis Cup är en 118 år gammal turnering och det var den som såg till att göra tennis till en internatio­nell sport, säger John Newcombe, som har vunnit Davis Cup vid fem tillfällen som spelare.

– Det är en för viktig turnering för att bara göra det till ett event i kalendern utan riktig mening.

”Ologiskt”

Dirk Hordorff, vice ordförande i det tyska tennisförb­undet, anser också att ITF:s idéer kan få förödande konsekvens­er.

– Man kan inte göra om det till mer eller mindre en träningstu­rnering, efter ATP-slutspelet i november, och tro att spelarna kommer att komma, säger han enligt BBC och fortsätter:

– Vi vet alla att många spelare är skadade och otillgängl­iga i ATP-slutspelet, och att då ha en annan turnering efter den är ologiskt om man vill ha med de bästa spelarna.

För att förslaget ska bli verklighet krävs två tredjedela­rs majoritet i omröstning­en som hålls i samband med ITF:s årsmöte.

Det här dödar Davis Cup.

Vi vet alla att många spelare är skadade och otillgängl­iga i ATP-slutspelet, och att då ha en annan turnering efter den är ologiskt om man vill ha med de bästa spelarna. Dirk Hordorff Vice ordförande, Tyska tennisförb­undet

Vi vet alla att många spelare är skadade och otillgängl­iga i ATP-slutspelet, och att då ha en annan turnering efter den är ologiskt om man vill ha med de bästa spelarna. John Newcombe Femfaldig Davis Cup-vinnare, Australien

 ?? FOTO: TT-AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA ?? Frankrikes Davis Cup-kapten Yannick Noah, mitten, med pokalen efter finalseger­n mot Belgien i november.■
FOTO: TT-AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA Frankrikes Davis Cup-kapten Yannick Noah, mitten, med pokalen efter finalseger­n mot Belgien i november.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland