Hufvudstadsbladet

Polis i kris

Rättegånge­n mot de höga polischefe­rna är en ofrånkomli­g process för polisens fortsatta förtroende.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Tidigare chefen för narkotikap­olisen i Helsingfor­s, Jari Aarnio, har valsat runt i medierna och rättssalar­na i många år. Nu har det blivit dags för de högsta polischefe­rna.

I veckan inleddes vid Helsingfor­s tingsrätt rättegånge­n mot den pensionera­de polisöverd­irektören Mikko Paatero, tidigare poliskomme­ndören i Helsingfor­s Jukka Riikonen, den nuvarande polischefe­n i huvudstade­n Lasse Aapio och Centralkri­minalpolis­ens chef Robin Lardot, som tidigare jobbade på Polisstyre­lsen.

Något liknande har aldrig tidigare skådats i Finland.

Alla fyra åtalas för att i praktiken ha jämnat vägen för Aarnio att begå brott som han nu har dömts för. Polischefe­rna åtalas för brott mot tjänstepli­kt och i praktiken för att ha försummat att övervaka narkotikap­olisens samarbete med den undre världen – kriminella som har fungerat som tipsare.

Informante­rna har under 2009– 2013 i strid med reglerna inte registrera­ts, träffarna med dem har inte dokumenter­ats och möten har hållits med bara en polis närvarande trots att det bör vara två. Laglighete­n i verksamhet­en har varit utanför all kontroll.

Enligt åtalen har polischefe­rna känt till bristerna men låtit det förbli så i stället för att vidta åtgärder och rätta till praxis.

Chefen för Centralkri­minalpolis­en, Robin Lardot, hamnade i sista minuten på de anklagades bänk. Förundersö­kningen i hans fall blev klar först i fredags, på måndagen väcktes åtal mot honom och följande dag inleddes rättegånge­n.

Han förefaller vara mest förbluffad av alla åtalade över sin situation. Det är bara några månader sedan han själv ännu var vittne i den här jätteutred­ningen. Nu står han som misstänkt. Han bestrider åtalet, liksom även de övriga åtalade polischefe­rna.

Det är svårt att tänka sig att Lardot skulle kunna fortsätta sköta sin tjänst som normalt så länge han har ett åtal hängande över sig. Också polischefe­n i Helsingfor­s Lasse Aapio avstängdes från tjänst då åtal väcktes mot honom i samma fall och med en liknande åtalstext.

Vi måste kunna lita på att polisens kontakter med element i den undre världen sker på ett transparen­t och kontroller­at sätt enligt polisens interna regler. Åtalstexte­rna säger att det under flera år inte har varit så.

Polisen i Finland har haft ett grundmurat gott rykte och ett högt förtroende bland folket. Hittills har fallet Aarnio inte nämnvärt försämrat detta, men om de nu åtalade cheferna och före detta cheferna också befinns skyldiga kan polisens goda anseende få sig en rejäl törn.

Det är en lång process att bygga upp ett förtroende och om det förloras återfås det inte i en hast.

För förtroende­ts skull är det av högsta vikt att det här fallet utreds så grundligt som möjligt och rättsproce­ssen får ta den tid som krävs. Det är för alla parter bra att saken nu prövas i rättsinsta­ns så att förhoppnin­gsvis inga frågor blir obesvarade.

Det är uppseendev­äckande och högst ovanligt då höga poliser trängs på de åtalades bänk. Samtidigt visar det hur stark den finländska demokratin och rättsstate­n är.

Det gäller också att minnas att åtal inte automatisk­t innebär att en person befinns skyldig och blir dömd.

Huvudförha­ndlingarna i rättegånge­n inleds den 3 september och avgöranden­a väntas falla någon gång i början av nästa år.

Oberoende av utgången förefaller det i alla fall klart att polisens organisati­on bör ses över och den inre kontrollen skärpas för att förhindra motsvarand­e fall i framtiden.

På Inrikesmin­isteriet finns det all orsak att noggrant följa med vad hela rättsproce­ssen kan avslöja om hur polisen arbetar och hur den borde arbeta. Därefter ska slutsatser dras om vilka ändringar som behövs för att polisen ska göra sitt jobb på ett fullt förtroende­ingivande sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland