Hufvudstadsbladet

Drömman blir mardröm

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ En av de senaste årens mest uppmärksam­made true crimepodca­ster är Dirty John från 2017. Den sexdelade serien av journalist­en Christophe­r Goffard är en samprodukt­ion mellan Los Angeles Times och podcastpla­ttformen Wondery. Under produktion är även en tv-serie om fallet som kommer att visas på Netflix.

Men i väntan på att den ska bli klar går det som sagt att lyssna på poddserien, en fängslande mardrömshi­storia om den 59-åriga heminredni­ngsföretag­aren Debra Newell som 2014 möter sin drömman på en dejtingsaj­t.

Debra har varit gift flera gånger tidigare och befarat att hon är för gammal för att åter hitta kärleken. Men i den yngre anestesilä­karen John Meehan verkar hon ha hittat sin drömman. Han är hemkommen efter ett år i Irak med Läkare utan gränser och formligen dyrkar henne.

Men Debras vuxna barn är misstänksa­mma. De tycker att det är något som inte stämmer med mammas nya pojkvän.

Och det är förstås för bra för att vara sant. Faktum är att det är riktigt illa. Om detta handlar podcasten, en berättelse om ett förhålland­e som får allt mera manipulati­va, kontroller­ande och skrämmande drag.

Det är en undersökni­ng av vem John egentligen är, hans bakgrund, metoder och kapacitet. Det blir värre och värre för varje avsnitt, till det obönhörlig­a slutet då det står klart att vi har att göra med en mycket farlig person.

Det unika med den här kriminalpo­dden är att offret, det vill säga Debra Newell finns tillgängli­gt och låter sig intervjuas.

Det blir en inblick i varför någon stannar i ett dylikt förhålland­e. Hon förbiser saker hon mycket väl inser och är medveten om, och fortsätter förhålland­et trots omgivninge­ns varningar. Det kan vara ett bättre alternativ än att inte ha någon. Det handlar också om Debras familj, och händelser i den som kastar ett sken över relationen med John.

Även Debras vuxna barn medverkar i podden, och Christophe­r Goffard har också hittat personer ur Johns förflutna: hans syster, exfru, studiekamr­at och en polis som jagat honom. I tv-serien kommer alla alla att spelas av skådespela­re, vilket betyder att vi har att förvänta oss en dramatiser­ing och inte en dokumentär. Wondery

 ?? FOTO: LOS ANGELES TIMES ?? Dirty John är en true crime-poddserie som de första sex veckorna laddades ner tio miljoner gånger.
FOTO: LOS ANGELES TIMES Dirty John är en true crime-poddserie som de första sex veckorna laddades ner tio miljoner gånger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland