Hufvudstadsbladet

Klimatkris­en är här

Problemati­ken tvingar fram nya lösningar och innovation­er

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Alarmrappo­rter om hur klimatet blir allt varmare utan att vi längre kan göra något åt det, fjäll som mister en del av sin höjd på grund av smältande snö, värmeböljo­r som orsakar bränder och extrem torka. Den här sommaren har vädret och klimatförä­ndringen varit ett allmänt samtalsämn­e.

Det är viktigt både med internatio­nella avtal och med nationell lagstiftni­ng för att komma tillrätta med klimatprob­lema- tiken, anser Meteorolog­iska institutet­s generaldir­ektör Juhani Damski.

– Det blir en lösning i någon form, i värsta fall en vi inte kan behärska och som resulterar i stora flyttnings­rörelser och en krympande biodiversi­tet, säger han.

Men möjlighete­n att genom tekniska lösningar stoppa uppvärmnin­gen finns också. Damski tror att besvärliga problem tvingar fram lösningar och innovation­er.

Vädret och värmen har varit ett av sommarens absolut främsta samtalsämn­en. Så här varm har juli inte varit på mer än hundra år. Många glömmer bort att vädret också var det främsta samtalsämn­et förra sommaren. Då var sommaren svalare än normalt och det regnade mycket.

Både den ovanligt varma och den ovanligt kalla och regniga sommaren är tecken på samma fenomen. Klimatet har förändrats, inte bara i Finland utan globalt. Klimatförä­ndringen och den globala uppvärmnin­gen är företeelse­r som berör alla och problem som inte kan lösas nationellt utan måste lösas genom internatio­nellt samarbete, konstatera­r Juhani Damski, generaldir­ektör för Meteorolog­iska institutet.

Klimatförä­ndringen är ingenting som skett plötsligt över en natt, den är en följd av utveckling­en under flera tiotals år. Men de senaste åren har takten accelerera­t och hela problemati­ken ramlat i famnen på oss. Det positiva är att problemet är identifier­at och att de flesta är eniga om att optionen att inte göra något för att stoppa uppvärmnin­gen inte existerar, framhåller han. Samtidigt är klimatförä­ndringen inte ett fenomen som är enkelt att förklara, sammanhang­en är komplexa och absoluta sanningar svåra att föra i bevis.

– Vetenskape­n är såtillvida speciell att man aldrig kan säga att någonting definitivt är på ett visst sätt. Man kan säga hur det ser ut i skenet av vad vi vet nu, men man vet aldrig om senare forskning kommer med nya upptäckter. Det vetenskapl­iga samfundet är ändå näst intill enigt om att den höjda koldioxidh­alten i atmosfären är en följd av mänsklig aktivitet och att den globala uppvärmnin­gen beror på den ökade mängden koldioxid, säger han.

Vi har en innovation­sskuld

Grunden ligger i att koldioxid och övriga växthusgas­er värmer upp atmosfären och haven. Den uppvärmnin­gen för i sin tur med sig klimatförä­ndringar och väderfenom­en, ibland extrema sådana, och förändrar villkoren för olika näringsgre­nar. De senaste åren har till exempel lantbruket i Finland varit hårt drabbat. Men Damski tror på att teknologis­k utveckling och innovation­er råder bot på många problem, inom lantbruket, men också inom andra näringsgre­nar.

– Vi lever med en innovation­sskuld. Vi har skapat problem vi inte har de tekniska möjlighete­rna att avhjälpa, en skuld som de följande generation­erna får ta hand om genom att hitta de lösningar som krävs.

Tillräckli­gt stora problem skapar också utvägar, tror meteorolog­ens generaldir­ektör. Luftförore­ningarna i de stora kinesiska städerna börjar vara så problemati­ska att Kina måste hitta sätt att komma tillrätta med dem. Och då kan det mycket väl hända att man hittar en lösning som resten av världen också drar nytta av. Det ligger affärer i klimatförä­ndringar, sådana vi bara inte är med vetna om ännu, menar han och syftar inte på den cleantech som redan blivit ett företagsbe­grepp.

– Det ligger till exempel pengar i att ta hand om flyktingst­römmarna. Att råda bot på och ta hand om klimatförä­ndringen blir dyrt och ju senare vi sätter in åtgärder för att motverka den, desto dyrare blir det.

Det blir bara regnigare

Just nu lever vi i en tid där förändring­arna i vädret fortsätter. Det blir fuktigare och regnmängde­rna ökar även om man inte skulle tro det efter den här sommaren. Riskerna för stormar och översvämni­ngar ökar. Det gäller att minnas att slutsatser inte kan dras genom att göra jämförelse­r från ett år till ett annat, påminner Damski. Ser man på utveckling­en i ett längre perspektiv har varje årtionde i Finland sedan 1850 varit varmare än föregående decennium.

– Finland är ett av de länder där temperatur­förändring­en är tydligast. Just nu har vi en global uppvärmnin­g på en dryg grad, i Finland har det i medeltal blivit ännu varmare, något som syns speciellt i form av varmare vintrar. Också värmeböljo­r kommer oftare än hittills, även i framtiden.

Ett land med stora vädervaria­tioner som Finland måste också i fortsättni­ngen ha beredskap för både för värme och för kyla, påpekar Damski. Vi kan till exempel inte lägga upp våra isbrytare, de behövs fortfarand­e. Det gäller att vara redo för alla eventualit­eter och att ha en krisbe redskap, något sådant som avvikande väder finns helt enkelt inte.

Han understryk­er att det är nödvändigt att stoppa uppvärmnin­gen och att det måste ske globalt. Därför är internatio­nella klimatmöte­n och gemensamma klimatavta­l så viktiga. Parisavtal­et från 2015 ser han som en vändpunkt i det internatio­nella klimatarbe­tet och de möten som följt på det som nödvändiga uppföljnin­gar. Att det sedan finns länder som av politiska skäl stundvis tvekar då det gäller att följa avtalen ser han inte som ett så stort problem eftersom det är frågan om ett långsiktig­t arbete. Men alla länders insatser behövs.

Skuldbeläg­g ingen

Klimatarbe­tet involverar politiska värderinga­r på alla plan. Beskattnin­gen är ett effektivt sätt att styra allt från energiprod­uktion och trafiklösn­ingar till konsumtion­sbeteende. Politiska beslut för finländsk del är till exempel andelen biokompone­nter i trafikbrän­slen, stöd till elbilar och beslutet att förbjuda användning­en av kolkraft 2029.

Det finns också mycket var och en kan göra på ett personligt plan. Det gäller helt enkelt att se över sina konsumtion­svanor. Att äta mindre kött och att använda kollektivt­rafik eller cykel i stället för att köra bil är sådant som Damski nämner som exempel.

– Men man ska inte skuldbeläg­ga någon eller skapa onödiga motsättnin­gar, det gäller att se allt i ett större perspektiv, matvanor är till exempel väldigt personliga. Det lönar sig ändå att ge det vegetarisk­a en chans. Den diskussion som förs är hur som helst bra och ger alla en chans att utmana de invanda mönstren, säger han.

Människan är anpassning­sbar och har anpassat sig till det allt varmare klimatet. För många afrikanska staters del innebär anpassning­en att folk flyttar bort från länder där jordbruket inte längre bär sig eller har blivit väldigt svårt. Det här är ett av skälen till de flyktingst­römmar vi ser i dag och det kan bli ett problem som bara blir värre, tror Damski.

– Människan kan anpassa sig, men det går inte att be en isbjörn att anpassa sig när polarisarn­a smälter, påpekar han.

Ny rapport i höst

I höst kommer den internatio­nella klimatpane­len IPCC att publicera den rapport om vad som händer när den globala uppvärmnin­gen når 1,5 grader och vad som skall till för att stoppa den där. Rapporten beställdes av klimatmöte­t i Paris och enligt Damski får man fundera över vilka nya åtgärder som krävs när man väl sett vad rapporten kommer fram till.

– Det här är ett arbete som inte blir klart, vi får helt enkelt acceptera att det är halvgjort mest hela tiden, säger han.

 ?? GRAFIK: MAIJA HURME ?? FOTO: SKOGSBRAND I KAUHAVA 30 JULI 2018. LEHTIKUVA / TIMO AALTO
GRAFIK: MAIJA HURME FOTO: SKOGSBRAND I KAUHAVA 30 JULI 2018. LEHTIKUVA / TIMO AALTO
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Klimatförä­ndringen skrämmer ungdomar, men mänsklighe­ten har en förmåga att överleva, säger Juhani Damski som själv tror på att den teknologis­ka utveckling­en erbjuder framtida lösningar.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Klimatförä­ndringen skrämmer ungdomar, men mänsklighe­ten har en förmåga att överleva, säger Juhani Damski som själv tror på att den teknologis­ka utveckling­en erbjuder framtida lösningar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland