Hufvudstadsbladet

Rädda gräsmattan efter sommartork­an

- TT/ANNA BRATT

Gul, torr och halvdöd – gräsmattan mår inte bra efter sommartork­an. Men om du sätter in åtgärder i början av hösten så grönskar den till våren igen. Här är allt du behöver göra för att få en frodig matta.

Sommaren har inte varit skonsam mot gräsmattan i år. Torka sedan i maj och extrem värme har bränt sönder stråna – det som återstår är en gul, dammande, knastertor­r yta med kala fläckar här och där. Ofta är det värst i villaträdg­årdarna, säger den svenska trädgårdsm­ästaren Anna Theorin.

Kommer det ordentligt med regn nu i slutet av sommaren kan gräsmattan faktiskt börja grönska redan i år, om rötterna har klarat sig. Men i värsta fall har de dött, och då är det bara att börja lappa och laga inför nästa säsong.

Gödsla vid regn

Under hösten gäller det att ge näring och vård så att mattan kan återhämta sig till våren. Börja med att kratta igenom gräsmattan ordentligt, se till att allt dött gräs försvinner och att rötterna får luft.

– Om det väl börjar regna, eller om man får vattna igen, kan man höstgödsla. Men gödseln ska inte innehålla kväve, då stimuleras tillväxten. Om gräset växer för mycket när det börjar bli kallt får gödseln motsatt effekt, säger Anna Theorin.

Välj hellre en gödsel med mineraler som ger rätt typ av växtkraft. Ofta står det höstgödsel på påsen.

Finns det kala eller gula fläckar som inte återhämtar sig trots regn kan du behöva stödså med nya gräsfrön. Börja med att kratta ut dressjord – en blandning som innehåller både näring, kalk, mull och sand. Det stimulerar gräset att bilda nya rötter och börja växa bättre. Slutet av augusti är en bra tid att så nytt gräs eftersom det är ordentligt fuktigt på nätterna. Sår man senare kan det bli för kallt och gräsfröna hinner inte gro.

Efter sådd gäller det att vattna ordentligt – och om man vill, kan och får är det bra att fortsätta vattna även under hösten.

Gödseln ska inte innehålla kväve, då stimuleras tillväxten. Om gräset växer för mycket när det börjar bli kallt får gödseln motsatt effekt. Anna Theorin, trädgårdsm­ästare

Lämna löven

Om du klipper gräsmattan en sista gång inför vintern är det en god idé att inte klippa för kort.

– En höjd på minst fem centimeter är bra, som ett skydd för snön och kylan, säger Anna Theorin, som också tipsar om att göra vårstädnin­gen redan på hösten.

– Plocka bort pinnar och fallfrukt så att det inte blir liggande. På sikt dödar de den fläcken av gräsmattan de ligger på. Fallfrukte­n ruttnar och lämnar riktigt fula fläckar.

Ligger det höstlöv på gräsmattan, kratta inte bort dem i din städiver. Kör över dem med gräsklippa­ren så att de finfördela­s.

– Maskarna drar ned löven och bildar näringsrik, mullrik jord.

Och till sist, om du har mossa, använd mossmedel och inte mossrivare!

– Varje tråd av mossa du river upp bildar ny mossa, så en mossrivare gör mer skada än nytta, säger trädgårdsm­ästaren Anna Theorin.

 ?? Foto: tt/ JanerIK HenrIKSSon ?? Om du klipper gräsmattan en sista gång inför vintern – klipp den inte för kort.
Foto: tt/ JanerIK HenrIKSSon Om du klipper gräsmattan en sista gång inför vintern – klipp den inte för kort.
 ?? Foto:
tt/ JanerIK HenrIKSSon ?? Plocka bort pinnar och fallfrukt■ så att de inte blir liggande.
Foto: tt/ JanerIK HenrIKSSon Plocka bort pinnar och fallfrukt■ så att de inte blir liggande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland