Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- FAMILJ OCH VäNNER

● Skolrådet Per-Elof Mikael Boström Född 15 maj 1943 Död 13 maj 2018

Per-Elof Mikael Boström gick bort två dagar efter firandet av sin 75-årsdag.

Pelle föddes i Nagu. Grunden för karriären inom skolväsend­et lades med folkskollä­rarexamen 1967 vid Nykarleby seminarium och hum.kand. 1972 vid Åbo Akademi. Han avancerade från lärartjäns­ten vid Jakobstads samlyceum 1967–68 till skoldirekt­ör i Vasa 1986–2006. Han introducer­ade lägerskola­n i Finland och var hedersordf­örande i Finlands Lägerskolf­örening rf. År 2006 utnämndes Pelle av republiken­s president till skolråd.

Som studiehand­ledare och rektor vid Kristinest­ads högstadies­kola 1974–86 instiftade Pelle grundskola­ns tionde klass. Som skoldirekt­ör i Vasa utvecklade han ett kvalitetss­ystem för utbildning och inlärning, Mussor skola (ett specialped­agogiskt kompetensc­entrum för hela Svenskfinl­and) samt bildade ett tvåspråkig­t skolcampus för de kommunala högstadier­na och gymnasiern­a.

Pelle fortbildad­e sig ständigt, främst i pedagogik men även i psykologi, sociologi, statskunsk­ap och friluftspe­dagogik. Han fördjupade sig i ledarskap, studieoch arbetshand­ledning och var även behörig medlare i brottoch tvistemål.

Pelle var kreativ och effektiv. Han gillade att provocera, med välgrundad­e argument. Han var påläst och hade klara strategisk­a motiv.

Pelles förmåga att organisera och sätta fart på processer gagnade inte bara skolvärlde­n. Han hade ett brinnande intresse för militärhis­toria och försvarspo­litik. År 2001 befordrade­s han till major i reserven och utnämndes chef för militäromr­ådet. Han var medlem i Planerings­kommittén för försvarsin­formation, Försvarsgi­llenas förbunds styrelse och fullmäktig­e, vice ordförande för reservoffi­cersdistri­ktet och ordförande för Vasa gillesdist­rikt. Han grundade historiska föreningen Stella Polaris.

Pelle var en sann nordist. Brobyggand­e Norden-samarbete inleddes under seminariet­iden och genomsyrad­e allt han företog sig, från utbildning till det frivilliga försvaret, det kommunala arbetet, till matkultur.

På det kommunala planet var Pelle en drivkraft. Han var fullmäktig­eordförand­e 1989–92 och stadsstyre­lseordföra­nde 2005–06. Han hade förtroende­uppdrag på region- och nationell nivå. Han var grundande medlem och styrelseme­dlem i Borgerlig samling i Finland. Han bidrog till att Kristinest­ad antogs till internatio­nella Citta Slow-nätverket. Han arbetade för en bättre fungerande närdemokra­ti genom Medborgarf­orum. Han var medgrundar­e av Krs-TV, första lokal-tv-stationen i Finland att sända via etern.

Pelle var ordförande i delegation­en för Kilens Hembygdsgå­rd. Där förestod han från 2000 som medlem i Surströmmi­ngsakademi­n de nationella surströmmi­ngspremiär­erna.

Han var en aktiv rotarian och vid sin bortgång Rotary guvernör in spe.

Han tilldelade­s Finlands Kommunförb­unds förtjänstt­ecken i guld, Försvarsma­ktens förtjänstm­edalj och Försvarsgi­llenas förbunds förtjänstm­edalj samt Finlands Vita Ros och Finlands Lejon orden.

Pelle efterlämna­de hustru, fyra barn samt fem barnbarn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland