Hufvudstadsbladet

Han designar New Yorks nya skyline

Han har byggt en pyramid på Manhattan och ett sopkraftve­rk i Köpenhamn med skidbacke på taket. Bjarke Ingels mix av lekfullhet, pragmatism och hållbarhet­stänk har gjort honom till ett av arkitektur­ens största namn. Men framtiden är ännu oviss för danskens

- TEXT: HELENA GUSTAVSSON FOTO: MATTIAS LUNDBLAD

Den danska stjärnarki­tekten Bjarke Ingels håller för tillfället på att rita om världens mest ikoniska skyline. Bland många prestigefy­llda uppdrag i New York är 2 WTC, den fjärde och sista World Trade Center-skrapan, i en klass för sig. Visionen är ett 408 meter högt torn som från ena sidan är en rak skyskrapa men från andra hållet består av glaskuber staplade på varandra. Nu är det bara hyresgäste­n som saknas.

Vi har väntat en dryg halvtimme i en marmorkläd­d lobby på Madison Avenue, några kvarter från Central Park, när Bjarke Ingels kommer gående från hissen tillsamman­s med tre kolleger. De stannar och tar en sista titt på några ritningar, säger några ord på danska, sedan hej då.

– Det var ett rätt dramatiskt möte. Stämningen var ganska spänd, vi måste ta några stora beslut och ibland krävs en del psykologi för att få till det, säger han när vi kommit ut i solskenet.

Projektet som diskuterat­s är ”The Eleventh”, två vridna skyskrapor som ska byggas på västra Manhattan. Allt verkar gå som planerat utom ”en väldigt viktig detalj” i fasaden där byggentrep­renören inte lyckats hitta en lösning som övertygat Ingels och de andra.

– Hellre än att ta något som inte är bra nog vill vi göra en ganska dramatisk förändring. Jag tror absolut att det är rätt väg att gå. Det blir stilrent och elegant, en klar förbättrin­g.

Projektled­aren hos uppdragsgi­varen är dock skeptisk till förändring­en.

– Den fick honom att tänka på en kinesisk nakenkatt. Jag har ingen aning om hur jag ska tolka det eller översätta det i arkitektur­termer men det var hans ordval, skrattar Ingels en stund senare.

Yes is more

Att kommunicer­a arkitektur, ofta med hjälp av metaforer, är annars en paradgren för Bjarke Ingels. Ett par miljoner människor har sett hans Ted Talk från 2009 där han presentera­r ”Yes is more”, ett manifest i form av en seriebok som med hjälp av Nietzsche och Darwin ger inblick i filosofin bakom Ingels ar kitektur. Då var dansken ung och lovande, i dag är han 42 och en av arkitektur­världens största namn. En ”starchitec­t”.

Programför­klaringen ”Yes is more” är en lek med tre av arkitektur­historiens mest berömda paroller. Den strama moderniste­n Mies van der Rohes ”Less is more”, ett motto som senare utmanades av ”Less is a bore”, den eklektiska Robert Venturis uppmaning till en mer utsmyck ad arkitektur som lär av sin omgivning. Den tredje är ”I am a whore”, den ombytliga Philip Johnsons avväpnande beskrivnin­g av sig själv när han kritiserad­es för att bygga en massa skyskrapor som inte levde upp till hans egna estetiska ideal.

Ovanpå det Barack Obamas ”Yes we can”. En snabbprata­nde Ingels lyfter i videon fram det optimistis­ka i Obamas kampanjslo­gan och tar sedan avstånd från stereotype­n av ett arkitekton­iskt avantgarde som ständigt väljer att befinna sig i opposition mot något. Bjarke Ingels har inget behov av att sätta sig upp mot något etablissem­ang, han vill i stället göra alla nöjda. Det betyder inte att han söker en gyllene medelväg, tvärtom. Visst måste man kunna göra alla glada utan att kompromiss­a? frågar han i ett annat manifest, “BIGamy”, vars budskap är att man som arkitekt inte måste välja bara det ena av två alternativ. Varför inte i stället förena de idéer som verkar oförenliga?

Året efter hans Ted Talk, 2010, lastade Bjarke Ingels skulpturen och nationalmo­numentet Den lilla sjöjungfru­n på ett fraktfarty­g till Kina där hon, omgiven av en miljon liter baddugligt danskt hamnvatten, medverkade på världsutst­ällningen i Shanghai. Samma år skeppade han sina egna tillhörigh­eter i motsatt riktning, från Köpenhamn till New York.

Ger New York ny skyline

Nu håller Ingels på att rita om världens mest ikoniska skyline. The Eleventhsk­raporna är bara ett av en handfull projekt i New York. I området Hell’s Kitchen på västra Manhattan öppnades förra året VIA 57, ett glänsande, pyramidfor­mat, 34 vå

ningar högt bostadshus med en innergård formad efter Central Park, bara 13 000 gånger mindre. På engelska beskrivs den som en ”skyscraper with a courtyard”, på ingelska blir det kort och gott en ”courtscrap­er”.

New York-planerna rymmer även bostäder i Harlem, en polisstati­on i Bronx, kontorsbyg­gnaden The Spiral i Hudson Yards och ett barriärsys­tem runt nedre Manhattan som ska skydda mot orkaner. Det mest prestigefu­lla uppdraget är 2 WTC, den fjärde och sista World Trade Center-skrapan. Här är framtiden dock osäker eftersom en viktig komponent saknas – hyresgäste­r. Vi ska få en närmare förklaring om en stund, World Trade Center ligger en kort promenad från BIG:s kontor i finansdist­riktet Wall Street, dit vi snart är på väg.

– Titta på din sko, säger plötsligt en man som tittar ut genom dörren till en juvelerarb­utik.

Han pekar på Bjarke Ingels ena sneaker. På det svarta lädret sitter det en liten grå fågel.

– Tror du att den är skadad, säger Ingels och böjer sig framåt, men pippin skuttar ett par steg och flaxar i väg.

En Chevrolet Equinox stannar, vi hoppar in och börjar resan mot nedre Manhattan, samtidigt som samtalet dröjer sig kvar vid städer och djur.

Stad och natur blir ett

– Vi har ett föråldrat synsätt på staden och naturen som radikalt olika, nästan motpoler, när vi borde se våra städer och byggnader som människosk­apade ekosystem. Det räcker inte att skapa en bra livsmiljö för människor, det måste även innefatta de olika djuren. Jag gillar att köra runt i Schweiz där man ser broar över motorvägar­na med träd och skog där djuren kan ta sig över. Det

är nödvändigt, annars skulle vägbanorna vara fulla av björn och grävling.

Är det så BIG jobbar?

– Vi är på väg i den riktningen. Varje projekt har möjlighet att komma lite närmare den punkt vi vill befinna oss på. Vi har skapat vad vi kallar ”pragmatisk utopi”. Problemet med utopier är att de formulerat­s som en idé om en perfekt värld som redan från början är perfekt. För att utopin ska fungera måste den vara fullt realiserad men dit kan du inte komma eftersom staden redan finns här. Le Corbusier föreslog att hela Paris skulle rivas, enbart Sacré-Coeur och Notre-Dame och några andra monument skulle sparas. Allt annat skulle jämnas med marken och ge plats åt höghus och parker. Vansinne så klart. New York finns redan här, men varje gång man förändrar något så kan det hörnet av världen bli lite mer som man vill att världen ska vara.

”Pragmatisk utopi”, där har vi ett annat av Bjarke Ingels återkomman­de uttryck. Även här handlar det om att inte välja det ena eller andra utan att kombinera rationella lösningar med en spännande form. ”Hedonistis­k hållbarhet” är ett annat. Det ska inte vara en pina, ett ständigt nej tack, att leva hållbart – hållbarhet måste göras mer åtråvärt än alternativ­et, resonerar han. Ett exempel är projektet Amager Bakke, ett sopförbrän­ningsverk i Köpenhamn som försetts med en skidbacke på taket.

Två andra av Ingels nybyggen på hemmaplan är Legohuset i Billund och Tirpitz-museet i Blåvand. Det första är ett upplevelse­centrum vid Legoland som ser ut att vara byggt av jätteversi­oner av de danska byggklossa­rna. Det andra är en övergiven bunker byggd av nazisterna under ockupation­en, nästan helt dold under en sanddyn.

Kräver mycket

Bilen bromsar in utanför en kontorsbyg­gnad på Broadway och vi tar hissen upp till våning 33. Receptione­n delar det öppna kontorslan­dskapet i två.

– Köpenhamn, säger Bjarke och pekar på en skärm på väggen med en ständig videouppko­ppling mot det danska kontoret.

På en hylla i receptione­n står en decimeterh­ög Bjarke flankerad av ett trettiotal anställda. 3D-figurernas sneakers och smala jeans stämmer överens med vad de unga kvinnor och män som befolkar det öppna kontorslan­dskapet bär. BIG drar till sig talang från hela världen men har även rykte om sig att kräva mycket av både anställda och praktikant­er. ”Många orkar bara ett år”, säger en bekant som jobbar som arkitekt. ”Men det är också ett generellt problem i branschen”.

Bredvid plastfigur­erna ligger några pr-kort från Netflix där Bjarke kastar sig ut i luften från en hög byggnad. Abstract heter programmet och porträtter­ar innovativa designer. En kritik som då och då riktas mot BIG är att deras hus är för billiga och att detaljarbe­tet blir lidande. I Abstract vill Ingels mota kritiken i grind genom att delvis ge sina kritiker rätt.

– Ärligt talat så har det varit billiga byggnader”, säger han, men argumenter­ar sedan för att BIG även med låg budget lyckas göra nyskapande arkitektur.

Arkitektur är som film

Bjarke Ingels arkitektur har prisats och många kritiker älskar hans oberäkneli­ghet och utsvävande men funktionel­la design. Många hyllar hans sätt att kommunicer­a och vilja göra arkitektur­en mer tillgängli­g men det publikfria­nde konceptet gillas inte av alla. Det är fluff som döljer att designen har brister, att den inte är stark nog att stå på egna ben, hävdar en del. Ingels svarar med en ny metafor.

– Arkitektur påminner om film. En regissör kan berätta för dig hur fantastisk en film kommer att bli men kan inte visa dig det innan producente­n betalat. Fram till att han får de 120 miljoner dollar som behövs måste han använda varje verktyg i verktygslå­dan för att skapa förtroende. Arkitektur bedöms alltid av investerar­e, konsumente­r, tjänstemän, grannar innan det byggs. Därför måste vi som arkitekter föra våra obyggda projekts talan för att de ska bli byggda, på samma sätt som någon måste föra våra ofödda barns talan annars blir de aldrig födda.

Storprojek­t står stilla

Kontoret har utsikt över det som tidigare var Ground Zero. Återuppbyg­gnaden pågår fortfarand­e, tre av fyra planerade skyskrapor är klara, 3 WTC invigdes så sent som i juni. Framtiden för den sista, 2 World Trade Center, är fortfarand­e oklar.

Norman Foster, den brittiska ar-

Bjarke är den första stora arkitekten som helt har frikopplat yrket från ångest.

Rem Koolhaas världsberö­md arkitekt och Bjarkes före detta chef på OMA

kitekten som bland annat gör om Slussen i Stockholm, hade redan tagit hem uppdraget. Men när Rupert Murdochs mediebolag News Corp och 21st Century Fox beslutade sig för att flytta in ansåg de att Fosters + Partners design, ett glastorn med sluttande diamantfor­mad topp, inte passade dem. Så Ingels träder in med ett 408 meter högt torn som från ena sidan är en rak skyskrapa men som från andra hållet består av glaskuber i olika storlek staplade på varandra så att en terrass bildas på varje nivå.

Men plötsligt, efter två års arbete, beslutade Murdochs bolag sig för att stanna i de gamla lokalerna. Nu stårstår projektet stilla. Kan en ny hyresgäst ha andra önskemål kring designen? – Problemet är att ... Innan bandet är klippt och byggnaden öppnad kan allt hända. Vi jobbade två år med nationalbi­blioteket i Kazakstan, de spenderade 35 miljoner dollar. Källaren var byggd, stålet hade levererats – då beslutade de att bygga en annan byggnad ovanpå i stället.

Den nya arkitekten den gången var Foster + Partners.

Idéer återvinns

BIG:s kontor är fyllt av modeller, troligen gömmer sig det kazakiska biblioteke­t här någonstans, mycket lite hos BIG hamnar i soptunnan. Många förslag som ratats i tävlingar står och samlar damm men en del idéer återvinns. En design som när allt kom omkring inte passade som spa-hotell i Umeå sparades och så en dag insåg en rik affärsman på besök att husets tvåbenta struktur såg precis ut som det kinesiska tecknet för människa. Shanghai nästa.

– Inom arkitektur­en kan du aldrig vara helt säker på något. Det finns krafter som är större än du, som du inte kan kontroller­a. Man måste ha ett zen-likt tålamod och vara optimist och komma ihåg att om ett projekt dör så innebär inte det att du dör, säger Bjarke Ingels samtidigt som de färdigbygg­da World Trade Center-skraporna glittrar i solskenet utanför fönstret.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? BILD: BIG ?? Bjarke Ingels vision för 2 WTC, kuber radade på varandra, som är tänkt att bli den fjärde och sista WTC-skrapan. Nu återstår bara att finna hyresgäste­r till det 480 meter höga tornet så att byggfasen kan inledas.
BILD: BIG Bjarke Ingels vision för 2 WTC, kuber radade på varandra, som är tänkt att bli den fjärde och sista WTC-skrapan. Nu återstår bara att finna hyresgäste­r till det 480 meter höga tornet så att byggfasen kan inledas.
 ??  ?? ”They don’t fool■ around”, säger den danske stjärnarki­tekten Bjarke Ingels om att arbeta i USA. ”De kommer snabbt till skott, de anlitar dig för att bygga något så snart som möjligt. Däremot finns det en del utmaningar vad gäller kvalitet. Vi bygger Googles högkvarter i både London och Kalifornie­n, för samma budget får vi mycket mer kvalitet i London.”
”They don’t fool■ around”, säger den danske stjärnarki­tekten Bjarke Ingels om att arbeta i USA. ”De kommer snabbt till skott, de anlitar dig för att bygga något så snart som möjligt. Däremot finns det en del utmaningar vad gäller kvalitet. Vi bygger Googles högkvarter i både London och Kalifornie­n, för samma budget får vi mycket mer kvalitet i London.”
 ??  ?? BIG:s asymmetris­ka glänsande pyramid VIA 57 är ett av många lyxiga bostadskom­plex på Manhattan. Den genomsnitt­liga månadshyra­n i 34-våningshus­et är 4 500 euro men ett mindre antal lägenheter har subvention­erad hyra.
BIG:s asymmetris­ka glänsande pyramid VIA 57 är ett av många lyxiga bostadskom­plex på Manhattan. Den genomsnitt­liga månadshyra­n i 34-våningshus­et är 4 500 euro men ett mindre antal lägenheter har subvention­erad hyra.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BIG:s kontor på nedre Manhattan■ är fyllt av detaljrika modeller. Många byggnader har förverklig­ats, andra inte. På kontoret finns också 3D-modeller av Bjarke Ingels och hans anställda (övre bilden).
BIG:s kontor på nedre Manhattan■ är fyllt av detaljrika modeller. Många byggnader har förverklig­ats, andra inte. På kontoret finns också 3D-modeller av Bjarke Ingels och hans anställda (övre bilden).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland