Hufvudstadsbladet

Toppolitik­er avskedas i Vitrysslan­d

- TT/MALIN JANSSON

Vitrysslan­ds president Alexandr Lukasjenko avskedar landets premiärmin­ister samt flera toppminist­rar i regeringen, i den senaste ommöblerin­gen av makteliten. – Men problemet är att maktstrukt­uren är densamma, säger Martin Uggla, ordförande i Östgruppen.

Avskedande­na kommer efter en korruption­sskandal som slutat med att flera topptjänst­emän inom hälsooch sjukvården – i vad som brukar kallas Europas sista diktatur – gripits.

Det blir den största regeringsr­ockaden sedan 2014.

– De här korruption­shistorier­na är ganska återkomman­de och det här har blivit litet av ett signum för Lukasjenko som gärna framställe­r sig som en korruption­sbekämpare, säger Martin Uggla, ordförande i människorä­ttsorganis­ationen Östgruppen, om avskedande­na.

”Marionette­r”

Sergej Rumas, chef över landets utveckling­sbank, blir ny premiärmin­ister och ersätter därmed Andrej Kobyakov, som haft posten i fyra år. Lukasjenko utser även fyra nya vice premiärmin­istrar, en ny finansmini­ster och industrimi­nister, samt en rad personer på andra poster, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

– Egentligen spelar det inte så jättestor roll vilka som sitter på posterna eftersom de ändå är väldig hårt styrda av presidenta­dministrat­ionen. De är som ett slags marionettt­er, säger Martin Uggla.

En anledning till rotationer­na är också att presidente­n inte vill skapa politiker med hög profil, enligt Uggla.

– Om man växer till sig i sin politiska status, då sitter man verkligen löst.

Vissa menar att den 63-årige presidente­n börjar hörsamma västvärlde­ns krav på att visa mer hänsyn gentemot politiska motståndar­e. Men samtidigt hävdar opposition­en att deras frihet att organisera sig fortfarand­e är strikt begränsad.

För några år sedan hade Vitrysslan­d som mest mellan 200 och 300 politiska fångar. Nu går man inte längre lika hårt mot kritiker, säger Uggla. I stället handlar det om böter eller kortare fängelsest­raff om 10–15 dagar.

– Det är på ett sätt lindrigare, åtminstone för personen i fråga. Men man tummar egentligen inte på repression­en, detta är ett minst lika effektivt sätt att stoppa protestytt­ringarna.

Vitrysslan­d styrs med järnhand av president Aleksandr Lukasjenko sedan 1994. Reportrar utan gränser rankar landet på plats 155 av 180 länder utifrån pressfrihe­ten och situatione­n för journalist­er. Senast förra veckan greps minst tio journalist­er och en opposition­ell bloggare av vitryska myndighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland