Hufvudstadsbladet

Förbudet mot mikroplast­er i kosmetik på väg till riksdagen

- SYLVIA BJON

Förbjud mikroplast­er i kosmetik – det kräver medborgari­nitiativet som i går spurtade upp till över 51000 namn. Underskrif­terna ska ännu granskas innan initiative­t går vidare till riksdagen.

Medborgari­nitiativet lades upp i våras, strax efter att Sverige gick in för att förbjuda mikroplast­er i kosmetik. Förbudet trädde i kraft den 1 juli.

I går nådde initiative­t den mängd underskrif­ter som behövs för att det ska behandlas i riksdagen, efter en kontrollrä­kning av underteckn­ingarna.

Initiative­t kräver att det ska vara förbjudet i Finland att importe- ra, tillverka och sälja kosmetik med mikroplast­er i.

Användning­en av mikroplast­er i kosmetik har de senaste åren minskat, men fortfarand­e kan små plastparti­klar förekomma i till exempel tandkrämer, skrubbkräm­er och smink, och när de sköljs av landar de i vattendrag och i levande organismer – också i människor.

Också på EU-nivå bereds en plaststrat­egi som sträcker sig ännu längre för att minska plastavfal­let och tvinga plastförpa­ckningar och avfall bli återvinnin­gsbart.

Det är inte bara från kosmetik mikroplast­er landar i vattendrag­en, utan det handlar också om plastskräp som bryts ner, fibrer från konstfiber­kläder och andra plastparti­klar. Även om reningsver­ken fångar upp den största delen av mikroplast­erna hamnar de i naturen på flera andra sätt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Små skrubbande plastparti­klar har i en stor del av vardagskos­metiken bytts ut mot biomateria­l, men inte i alla.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Små skrubbande plastparti­klar har i en stor del av vardagskos­metiken bytts ut mot biomateria­l, men inte i alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland