Hufvudstadsbladet

Sveriges högsta punkt

-

Svenska folket hade redan i våras tröttnat på alla tågförseni­ngar som i sommar blivit ännu fler av ”solkurvor” på skenorna. De som ifrågasätt­er höghastigh­etståg har fått vind i seglen. Opinionen lutar nu mer mot att i första hand rusta upp det gamla järnvägsnä­t som redan finns.

Toppen på Sveriges högsta berg Kebnekaise fortsätter att smälta. På 1950-talet lärde skolan ut att den isbeklädda Sydtoppen var 2 123 meter hög. Nu är den endast 2 096 meter, därmed lägre än nordtoppen­s 2 097 som består av enbart berg.

Nordtoppen hade tidigare en glaciär som smält bort, den uppmättes 1922 till 2 135 meter. Därmed har 38 meter alltså försvunnit på knappt hundra år.

Förbud mot bevattning av trädgårdar och jordbruksf­ält har fått svenska folket att ställa upp för de närmare tvåhundra tusen jordbrukar­e som aldrig förr. Nytt miljardstö­d via statsbudge­ten och kampanjer för ”Köp svenskt kött” efter all nödslakt väcker allmän anslutning. Förbud mot öppen eld togs med jämnmod, därmed stoppades grillfeste­r utomhus tillfällig­t under semestern.

I valrörelse­n inför 9 september har klimatfråg­an snabbt seglat upp som den viktigaste vid sidan om köerna i sjukvården samt lag och ordning. Landets ekonomi som brukar finnas i topp bekymrar knappast alls.

Vinnare efter sommaren i första stora opinionsun­dersökning­en (Sifo) blev Miljöparti­et som i våras rasade ned till 4 procentspä­rren men nu ökade till 5,6 procent. Partiet kom 1988 första gången in i Riksdagen efter blommande alger och plötslig säldöd i Östersjön.

Nu har 17 av de 18 varmaste åren som någonsin uppmätts inträffat under 2000-talet och alla partier tävlar om miljöåtgär­der.

En svensk professor i kulturgeog­rafi som för flera år sedan kritiserad­e ”klimathyst­erin” fick frågan om hur han kunde ifrågasätt­a hotet när över 90 procent av världens forskare är överens. Han svarade:

”Jag ska snart pensionera­s och är inte beroende av forsknings­anslag. Om man ska få det är man tvungen av bekänna sig till den rådande tron.”

En meningsfrä­nde till professorn ställde frågan varför vi inte tänker på hur riklig växtlighet­en blir i norra Europa när medeltempe­raturen stiger ytterligar­e i likhet med de senaste 60 åren. Allt växer snabbare, fler grönsaker, frukter och spannmål kan odlas där det nu är djupfryst om vintrarna. Med värmen kommer också ökad luftfuktig­het. Och turistströ­mmarna vänder norrut.

Men glaciärern­a på norra halvklotet smälter och riskerar dränka kustområde­na. I Sveriges badparadis, sandstränd­erna runt Skåne, börjar man redan planera för skyddsvall­ar mot översvämni­ngar. Vellinge kommun söder om Malmö har beslutat bygga en 21 kilometer lång mur där de allra finaste stränderna finns runt halvön Skanör-Falsterbo. Markoch miljödomst­olen ska nu avgöra om den får byggas.

Är det att kasta pengar i sjön? Svaret är att ingen riktigt vet. Men just nu ligger tidigare klimatskep­tiker mycket lågt och folkopinio­nen tycker åtminstone att det är vettigt att försäkra sig mot alla tänkbara eventualit­eter.

 ??  ?? Nu har 17 av de 18 varmaste åren som någonsin uppmätts inträffat under 2000-talet och alla partier tävlar om miljöåtgär­der.HENRIC BORGSTRöM är mångårig svensk ekonomijou­rnalist i svensk press, radio och tv.
Nu har 17 av de 18 varmaste åren som någonsin uppmätts inträffat under 2000-talet och alla partier tävlar om miljöåtgär­der.HENRIC BORGSTRöM är mångårig svensk ekonomijou­rnalist i svensk press, radio och tv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland