Hufvudstadsbladet

Krigets mörker och sommaridyl­l

- OTTO EKMAN

Simon Lereng Wilmonts dokumentär­film The Distant Barking of Dogs från 2017 är en speciell film, vars blandning av drömsk idyll och hjärtskära­nde tragik biter sig fast i minnet. Den prisbelönt­a dokumentär­en handlar om Oleg Afanasyev, en pigg liten pojke som gillar att härja med sina kompisar, simma i floden, kasta glasflasko­r på stenar och annat som små barn i allmänhet tycker är kul. Oleg bor med sin mormor i den lilla ukrainska byn Hnutove, en förfallen men charmig ort omgiven av åkrar och fruktträdg­årdar.

Ingen hänsyn till civila

Men Hnutove befinner sig vid frontlinje­n mellan de östukrains­ka separatist­erna och den ukrainska armén, och i stridighet­erna som inleddes i kölvattnet av Maidanrevo­lutionen 2014 har ingendera sidan visat någon större hänsyn till de civila som fångats mellan deras artillerie­ld.

Hnutove verkar inte direkt ha varit någon sprudlande ort innan kriget, men nu är byn delvis evakuerad. Olegs mormor är trotsigt stolt över familjens koppling till jorden, och hon och Oleg stannar kvar också efter att Olegs kusin och favoritlek­kamrat Jarik och hans mor lämnar byn för att söka skydd västerut.

Lereng Wilson har lyckats vinna Olegs och hans lekkamrate­rs förtroende på ett imponerand­e sätt. De mest absorberan­de partierna av filmen kommer då ka-

Filmen balanserar hela tiden mellan en hyllning till barndomens seglivade optimism, kreativite­t och livslust och en sorgesång över krigets fasa. Balansgång­en fungerar bra, ingetdera intrycket förtar det andra.

meran tyst följer Olegs, Jariks och den något äldre Kostjas lekar och upptäcktsf­ärder runt byn. Tankarna går till barndomens eviga somrar, då varje dag innebar ett nytt äventyr. Samtidigt är granatkast­arnas hesa dunkande ett ständigt återkomman­de inslag som sätter en allt mörkare prägel på idyllen.

Filmen balanserar hela tiden mellan en hyllning till barndomens seglivade optimism, kreativite­t och livslust och en sorgesång över krigets fasa. Balansgång­en fungerar bra, ingetdera intrycket förtar det andra. Mot slutet tar mörkret delvis överhanden, och den isande realiteten i krigszonen gör sig allt mer påmind. Men det blir aldrig helt hopplöst. Slutscenen­s dialog mellan Oleg och hans mormor lyckas ta en extremt klichéarta­d utgångspun­kt och göra den så djupt mänskligt berörande att en klump dröjer sig kvar i halsen länge efteråt. Yle TV1 21.30, repris söndag 13.00

 ?? FOTO: YLE ?? ■Granatmull­ret omger byn Hnutove i östra Ukraina.
FOTO: YLE ■Granatmull­ret omger byn Hnutove i östra Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland