Hufvudstadsbladet

Eutanasi är ett juridiskt vakuum

- TONY GRANHOLM Helsingfor­s

EUTANASI Migrän från 5 till 30 års ålder. Ett konstrukti­onsfel i min korsrygg och en knäskada vars vård inkluderat otur och små men ödesdigra vårdfel. Resultatet är 48 års ovanligt bred praktisk erfarenhet av vad smärtvård kan och inte kan göra.

Mänsklighe­ten har mångfaldig­at sin livslängd och förbättrar ständigt livskvalit­eten i allt högre ålder. För alla hälsovårds­mässiga framsteg tänker vi ogärna på dess begränsnin­gar. Än mindre på avigsidan av våra medicinska framgångar, som betalas i form av utdraget lidande. Fysisk smärta saknar klara parametrar, liter eller gram. Okvantifie­rbar, är den därtill inte en klar sjukdom med givet botemedel. Och om vi definierar smärta som ett symtom sker en avsiktlig och oundviklig trivialise­ring av problemati­ken.

Lindriga smärtor kan behandlas med varierande framgång. Svåra eller kroniska smärtor kan inte ens smärtläkar­e nödvändigt­vis göra mycket åt. Och vanliga läkare får inte skriva ut ”starkare” (läs vanebildan­de) smärtmedic­iner. En remiss till smärtvård är inte helt lätt att utverka.

Eutanasi är ett ämne våra politiker ryggar för, en förståelig mänsklig reaktion. Att vi inte har en eutanasila­gstiftning är samtidigt omedmänskl­igt och i praktiken och beklaglige­n mycket grymt.

Avsaknaden av en eutanasila­g trollar inte bort verklighet­en. Det tvingar enskilda läkare att bära ett oacceptabe­lt ansvar i ensamhet och tysthet, som varken kan eller får diskuteras öppet. Hur enskilda läkare finner den själsliga styrkan att bära bördan av detta ingenmansl­and av juridiska och moraliska motsägelse­r överstiger min fattningsf­örmåga.

Få – om några – argument berör mig mer illa än ”kvalitativ palliativ vård”. Jag undrar ofta om argumentet ba serar sig på medveten eller undermedve­ten ovilja att se verklighet­en eller ren ovetskap. Att argumentet ibland garderas med bisatsen ”att det ju tyvärr inte alltid fungerar” är beklämmand­e avslöjande och särskilt upprörande.

Individens rätt till självbestä­mmande hör till våra mest grundlägga­nde värderinga­r som vi månar om och skyddar lagstiftni­ngsmässigt. Vi gör undantag i rätten. Våra barns rättighete­r både begränsas och garanteras juridiskt. Vuxna kan dömas till fängelse. Människor kan även tvångsinta­s för deras eget skydd och andras.

Ja, och så har vi ett slags lotteritor­tyr som kan drabba vem som helst. Vi satsar som samhälle för litet resurser på smärtlindr­ing. Jag har opererats ett antal gånger och vanligtvis har smärtlindr­ingen fungerat utmärkt. Tre gånger har den misslyckat­s, en gång rätt illa och två gånger har det misslyckat­s så fullständi­gt att det varit djupt mentalt traumatise­rande.

Att forma principiel­la grundvärde­ringar i komplicera­de och motsägelse­fulla frå gor kan på ett praktiskt plan leda till en återvändsg­ränd. Om en älskad vän inte vågar förlita sig på vårt lands terminalvå­rd och i en känsla av alternativ­löshet vänder sig till dig, sin vän? Då dröjer det inte länge att inse att avsaknaden av en eutanasila­g är ett skriande problem. Men då kommer insikten, för egen del, hjälplöst sent.

Retorik är ett viktigt verktyg i politiken. En patient som konfronter­as med sin egen dödlighet med veckors eller månaders precision ser knappast mening eller relevans i den semantiska elegansen av ord som kvalitativ, palliativ eller vård. I den situatione­n är ett av de främsta behoven att känna sig sedd och hörd. Den enda moraliska lösningen i den situatione­n är den som ställer individen i centrum, och helt och fullt skyddar och respektera­r den skärva av kontroll som återstår. Bevare oss från människor som i den situatione­n med politisk makt torgför tanken att den patienten inte har rätten att säga nej till utdraget fysiskt eller psykiskt lidande om den så önskar.

Innan vårt lands politiker har gett landets medborgare en eutanasila­g, existerar i vårt nationsbyg­ge ett grundlägga­nde moraliskt tomrum. Eutanasi har inget med hälsovård att skaffa. Som människorä­ttsfråga bör den underställ­as Justitiemi­nisteriet.

Eutanasi är ett ämne våra politiker ryggar för, en förståelig mänsklig reaktion. Att vi inte har en eutanasila­gstiftning är samtidigt omedmänskl­igt och i praktiken och beklaglige­n mycket grymt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland