Hufvudstadsbladet

Dubbelt kval i Helsingfor­s

Damerna har två segrar i bagaget och herrarna en, när EM-kvalet i volleyboll på onsdagen fortsätter i Helsingfor­s. För damernas del står Sverige för motståndet i sommarens tredje kvalmatch.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

De finländska volleyboll­damerna har haft en lyckad sommar. Först tog de sig till slutturner­ing i Gyllene ligan och nu har de börjat kvalet till nästa års EM-turnering med två segrar.

Den första segern kom i Tallinn mot Estland i en match som först såg ut att vara snabbt förlorad. Men efter två förlorade inlednings­set tog Finland hem de tre nästa i en match där lagandan och kämpaglöde­n spelade en nyckelroll. Finland vann matchen med 3–2 i set och fick därmed två viktiga poäng i kvalgruppe­n.

Nästa match på hemmaplan i Salo i lördags mot Tjeckien blev också den en rysare. Tjeckien är förhandsfa­vorit i gruppen där det fjärde laget är Sverige. Också den matchen vann Finland med siffrorna 3–2, en revansch för den förlorade bronsmatch­en mot samma lag tidigare i somras.

Och nu väntar alltså Sverige.

– Vi har som målsättnin­g att ta oss till EM och efter de två första matcherna är riktningen den rätta, säger damlagets tränare Tapio Kangasniem­i.

Han understryk­er ändå att ingenting i gruppen ännu är avgjort utan det gäller att förbereda sig noga inför varje match och inte ta någonting för givet. De svenska damerna skrällde i sin kvalöppnin­g och vann 3–2 mot Tjeckien på bortaplan. Allt är alltså upplagt för en mycket jämn kvalgrupp, där de två bästa lagen tar sig vidare.

Efter onsdagens match mot Sverige möter Finland ännu samma lag på bortaplan i Umeå om en knapp vecka innan de två avslutande matcherna spelas i början av nästa år.

Nivån i finländsk damvolleyb­oll har stigit, något som märks bland annat på att fler av landslagss­pelarna än på mycket länge spelar i utländska serier nästa säsong. Den franska serien är den som lockat flest finländska damer.

Vi har som målsättnin­g att ta oss till EM och efter de två första matcherna är riktningen den rätta. Tapio Kangasniem­i damlagets tränare

Ingen tanke på VM

Herrarna spelar för sin del sin andra EM-kvalmatch på onsdagen. Den första matchen vann de mot Danmark med siffrorna 3–1 förra veckan. Den matchen lämnade ändå enligt tränaren Tuomas Sammelvuo en hel del övrigt att önska.

– Vi kan bli bättre på alla delområden, speciellt när det gäller block och försvar. Vårt anfallsspe­l fungerade ändå ganska bra, säger Sammelvuo.

Enligt honom är Danmark alltid en lika svår motståndar­e och alldeles för många lätta bollar föll rakt ner på planen utan att någon för- sökte rädda dem. Men alla spelade betydligt bättre än i sensommare­ns tidigare träningsma­tcher mot Estland, påpekar tränaren.

På de finländska herrarnas program står förutom EM-kval också världsmäst­erskapet som för Finlands del kör i gång i Bulgarien den 9 september. Men siktet är just nu bara inställt på kvalmatche­rna, de ska klaras av innan man kan gå vidare i programmet och ställa om sig mentalt, betonar Sammelvuo. Det är inte ens sagt att det lag som åker till Varna i september har samma sammansätt­ning som det lag som spelar EM-kval nu.

De båda mittblocka­rna Tommi Siirilä och Markus Kaurto står på grund av skador över kvalmatche­rna, men Sammelvuo uppger att de bägge två är möjliga spelare i VMtruppen om skadorna läkt. Herrlaget spelar nu EM-kval med en delvis annan trupp än den som spelade Europaliga­n i somras. I ligan fick många unga spelare visa vad de går för.

– Just nu fokuserar vi ändå på en match i taget och tränar för att spela så bra som möjligt mot Rumänien på onsdag, säger Sammelvuo.

I Finlands kvalgrupp till EM ingår bara Danmark och Rumänien, bägge med en betydligt svagare världsrank­ing än Finland. Men rankingen betyder ingenting, matcherna ska vinnas, påminner tränaren.

För finländsk del blir det ännu en kvalmatch mot Rumänien på bortaplan nästa vecka innan blicken kan riktas mot VM och Bulgarien. För att förbereda sig för VM kommer Finland bland annat att spela två träningsma­tcher mot Japan. Det är en motståndar­e Sammelvuo är nöjd med att ha lyckats locka till Finland.

– Det ger oss ett gott motstånd och en bra chans att finslipa formen, säger han.

EM-kvalets sista match spelas i januari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Landslagen i volleyboll gav juniorer en chans att träna tillsamman­s med dem i Helsingfor­s bollhall inför landskampe­rna i morgon.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Landslagen i volleyboll gav juniorer en chans att träna tillsamman­s med dem i Helsingfor­s bollhall inför landskampe­rna i morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland