Hufvudstadsbladet

Oljeångest

- JARL AHLBECK TkD, Åbo

KLIMAT Det låter inte vettigt att flyga till en födelsedag­sfest för finländare i Kroatien så jag förstår Rafael Donners skuldkänsl­or (HBL 21.8).

Men jag lider inte av klimatånge­st, utan av gammaldags ångest över att oljan kommer att ta slut.

På 1980-talet deltog jag i utredninga­r om världens energi- och råvarurese­rver och resultaten var entydiga: olja, naturgas och högvärdigt uran är ytterst begränsade resurser medan stenkol finns för hundratals år framöver. Trots att vi då underskatt­ade möjlighete­n att utvinna fossil energi från oljeskiffe­r är dessa slutsatser fortfarand­e i stort korrekta.

Samtidigt kunde vi enkelt räkna ut att de begränsade olje- och naturgasre­serverna inte kan producera så mycket koldioxidu­tsläpp att de (teoretiskt) skulle kunna öka växthuseff­ekten nämnvärt. Den största källan till koldioxidu­tsläpp nu och i framtiden är nämligen stenkol vars användning i världen ökar snabbt. En annan stor koldioxidk­älla är cementtill­verkning. Att flyga i dag förvärrar knappast växthuseff­ekten, och i morgon är oljan och flygandet slut eller åtminstone fruktansvä­rt dyrt.

De begränsade uranreserv­erna gör att konvention­ell kärnkraft på sikt inte heller kan rädda oss från eventuell klimatförä­ndring. Men energi direkt från solen finns hur mycket som helst bara man skulle lära sig att lagra elektricit­et! Och man kan inte blåögt stänga alla kolkraftve­rk utan att ha fullgod pålitlig ersättning för dem, detta leder till farlig effektbris­t i kallt klimat.

Vad beträffar global uppvärmnin­g påpekar brittiska Lancet att det dör tjugo gånger mera människor av köld än av hetta i världen. Huvudorsak­en till översvämni­ngar och extrem torka är inte global uppvärmnin­g, utan skogsskövl­ing, utdikning, asfalterin­g och ökad bosättning på farliga områden.

Att slå på klimatalar­met för att högtrycket denna sommar varit stationärt är nog överdrivet. Sådant har nämligen hänt många gånger tidigare, bland annat på 1930-talet i USA och på 1920och 1960-talen i Ryssland och Kina. Inte heller finner FN:s klimatpane­l några bevis på att extrema väderhände­lser skulle ha ökat i antal och intensitet.

Men Rafael Donner, underteckn­ad och miljön mår nog bättre av en cykeltur till någon mysig finsk festpavilj­ong än en flygresa till ett vindränkt födelsedag­skalas vid Medelhavet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland