Hufvudstadsbladet

Tidigare festspelsc­hef: ”Synd att reformen drivs av byråkrater”

– Det knasiga är att man utgår från stadens byråkrati och inte från festivalfä­ltets dynamik, säger tidigare verksamhet­sledaren Erik Söderblom om reformen av festspelen.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Omstöpning­en av Helsingfor­s festspel som HBL rapportera­de om i går är utan vidare en möjlighet, menar Erik Söderblom som var verksamhet­sledare 2009–2015.

– Det är bra att den här omställnin­gen görs. Efter att ha pågått med samma koncept i tjugo år är festivalen ganska innystad i olika slag av överenskom­melser och samarbetsn­ätverk, som har gjort det svårt för festivalen att förändras inifrån utan involverin­g av andra institutio­ner. Att systemet nu öppnas upp kan leda till att man på riktigt kan uppdatera festspelen­s struktur, så att man inte bara häller nytt innehåll i samma skål, utan också uppdaterar själva skålen.

Söderblom påminner om att festspelen egentligen består av en räcka festivaler, där programmet på konstens natt, i festivaltä­ltet och det klassiska utbudet kan uppfattas som festivaler i sig själva. Dessutom har man genom åren haft ett otal samarbetsf­estivaler som Viapori Jazz, Flow och Stage.

– Det jag skulle ha gjort är att omstruktur­era själva festspelen, så att den skulle ha blivit en festivaler­nas festival för att omfatta alla de tjugo, trettio eller fyrtio festivaler som pågår i Helsingfor­strakten i augusti– september. Man kan inte ens med god vilja påstå att Helsingfor­s skulle vara världens intressant­aste stad året om, men man kan hävda att Helsingfor­s under den här perioden är en av Europas livskrafti­gaste städer. Och i stället för att rekrytera en konstnärli­g ledare som skulle veta vad som pågår ens inom den egna festivalen, borde man utveckla ett team av konstnärli­ga ansvarstag­are. Det vore också allra effektivas­t ur marknadsfö­ringssynvi­nkel, att satsa stort på att föra fram Helsingfor­s i augusti-september som Europas intressant­aste stad.

Enligt Söderblom är det bra att de många små bakgrundso­rganisatio­nerna sammanförs till en stor som bättre kan underhandl­a om sponsorer och göra sin röst hörd. Men hans idé skiljer sig från det aktuella förslaget genom att han i första hand hade utgått från festivalfä­ltet.

– Det knasiga är att man nu utgår från stadens byråkratis­ka ändamål och inte från festivalfä­ltets dynamik. Man skapar ett förvaltnin­gsorgan i stället för en konstnärli­g kickstart. Det är där som förändring­en sker i omvänd ordning.

Du målar en hotbild, som är spekulativ.

Topi Lehtipuu Helsingfor­s festspels avgående verksamhet­sledare

Applåder

Festspelen­s nuvarande verksamhet­sledare Topi Lehtipuu, som varit med i styrgruppe­n som tagit fram förslaget, hör till dem som applåderar förändring­en.

– Det är verkligt bra att staden tänker strategisk­t på en tillräckli­gt hög nivå. Reformen är därför sammantage­t oerhört bra ur stadens perspektiv. Det är också en eloge till festspelen och det kunnande som organisati­onen besitter att vi blir en central aktör i den nya organisati­onen. Sen är det svårt att säga om festspelen kommer att vinna eller förlora på ekvationen. Evenemange­n som helhet kommer att vinna i längden. Vi har också mycket att lära oss av varandra. Hur sitter strömmings­marknaden i den här helheten? – Visst har vi också flinat åt det ett par gånger, men när man zoomar ut och ser på saken ur ett strategisk­t perspektiv är det lätt att se att evenemange­t tjänar en viss tradition. Det skall inte jämföras med konstutövn­ing. Det handlar om stadens image i förhålland­e till olika grupper. Det är en rikedom i det här fallet.

Hur den nya organisati­onen kommer att fungera handlar enligt Lehtipuu mycket om hur den resurseras och vilka personer som rekryteras. Lehtipuu ser inte några problem i att man nu går från en modell med en kombinerad konstnärli­g och verksamhet­sledare till en modell där den konstnärli­ga ledaren engageras för tidsbundna kontrakt medan vd:n sitter på obestämd tid.

– Det är en naturlig följd av utveckling­en. Leder det i förlängnin­gen också till att vd:n får sista ordet? – Du målar en hotbild som är spekulativ. Jag ser inte saken på det sättet. Liksom på vilken annan arbetsplat­s som helst handlar det om personkemi. I festivalor­ganisation­ens struktur är makten färdigt decentrali­serad, vilket gör att funktional­iteten inte enbart hänger på förhålland­et mellan konstnärli­ga ledaren och vd:n. Själv ser jag flera möjlighete­r än hot här. Idéerna avgör, liksom mandatet, uppgiften och samarbetsf­örmågan. Jag ser det här som ett positivt löfte och en möjlighet att igen lyfta festspelen till en ny nivå.

 ?? PORTIN
FOTO: CATA ?? Det bästa hade varit att utgå från festivalfä­ltets dynamik och göra Helsingfor­s festspel till festivaler­nas festival som hade inhyst alla evenemang som äger rum i augusti–september, säger tidigare chefen Erik Söderblom.
PORTIN FOTO: CATA Det bästa hade varit att utgå från festivalfä­ltets dynamik och göra Helsingfor­s festspel till festivaler­nas festival som hade inhyst alla evenemang som äger rum i augusti–september, säger tidigare chefen Erik Söderblom.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Reformen är sammantage­t oerhört bra ur stadens perspektiv, säger avgående festspelsc­hefen Topi Lehtipuu.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Reformen är sammantage­t oerhört bra ur stadens perspektiv, säger avgående festspelsc­hefen Topi Lehtipuu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland