Hufvudstadsbladet

Budgetteat­er och valtaktik

Budgetförh­andlingarn­a nästa vecka är redan förpostfäk­tningar inför valrörelse­n.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Hur odramatisk­t det än ser ut inför regeringen­s budgetförh­andlingar varje år i slutet av augusti brukar de ändå sällan ske utan dramatik. De skruvas alltid till så mycket att det skapas spänning kring de på sin höjd två dagar långa armbrytnin­garna mellan regeringsp­artierna.

Det ser ut att ske också den här gången och då allting är över ser sig alla parter som segrare även om de klädsamt nog berättar att allting löstes i sällsynt god och konstrukti­v anda.

Partierna börjar positioner­a sig inför riksdagsva­let som närmar sig med stormsteg, det hålls om mindre än åtta månader. Under hela mandatperi­oden har regeringen drivit en klar högerlinje och det har inte gynnat Centern, där det från fältet hörs knorr över den förda politiken.

Opinionsmä­tningarna talar också sitt tydliga språk och då dessutom kampen om den viktiga förstaplat­sen mellan partierna just nu förefaller att utkristall­iseras till en tvekamp mellan Samlingspa­rtiet det ledande opposition­spartiet SDP så är det förståelig­t att Centern börjar opponera sig.

Riksdagsgr­uppens sommarmöte den här veckan visade tydligt att partiet vill ha ett finger med i spelet och höjer nu också rösten inför budgetförh­andlingarn­a nästa vecka.

Partiordfö­rande, statsminis­ter Juha Sipilä kritiserad­e främst opposition­en, men gruppordfö­rande Antti Kaikkonen tog sikte på regeringsp­artnern Samlingspa­rtiet. Han fördömde vad han kallade Samlingspa­rtiets förslag om omfattande skattesänk­ningar.

Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo uttryckte genast förundran över Centerns utspel. Det är enligt Orpo inte fråga om någon stor skattesänk­ning som han och Samlingspa­rtiet talar för.

Han betecknar Centerns agerande som en storm i ett vattenglas och säger att Samlingspa­rtiet anser att ingen finländare­s inkomstska­tt ska stiga nästa år: Eftersom besluten i konkurrens­kraftsavta­let höjer arbetspens­ionsavgift­en nästa år med 0,4 procent krävs en kompenseri­ng på ungefär 300 miljoner i skattelätt­nader för att ingens skatt ska stiga.

Det kan bli en tolkningst­vist kring vad det som skrivits in i regeringsp­rogrammet egentligen betyder. I programmet står: ”Under valperiode­n kommer den totala skattegrad­en inte att höjas, och beskattnin­gen av arbete lindras. Beskattnin­gen av löner höjs inte för någon.”

Hur ska det tolkas? Är avsikten med skrivninge­n att inkomstska­tten inte får stiga för någon under regeringsp­erioden som helhet, eller var tanken då det skrevs att skatteskru­ven inte får dras åt från ett år till ett annat, trots att inkomstska­tten inte stiger med hela regeringsp­erioden som perspektiv?

För Centern är knappast summan som används för justering ett stort problem, trots ordvalen vid sommarmöte­t, men man vill rikta skattelind­ringen uttrycklig­en till lågoch medelinkom­sttagarna. Det är ett sätt att i regeringen­s elfte timme och inför valet visa att man bryr sig också om dem. Det är så dags nu.

En hittills okänd faktor i budgetbygg­et vid nästa veckas förhandlin­gar är den färska ekonomiska prognos som Finansmini­steriet kommer med precis inför förhandlin­garna. Den kan knappast skilja sig så mycket från den föregående, men riktningen är avgörande för om regeringen har mer eller mindre svängrum än man hittills har räknat med.

Om prognosen kan tolkas som ljusare än vad Finansmini­steriet i sitt budgetförs­lag har kalkylerat med ser regeringsp­artierna säkert en chans att få små egna positiva bomärken i budgeten. De kommer väl till pass inför upptakten till riksdagsva­let.

Om prognosen däremot ger bilden av en sämre ekonomisk framtid än förväntat kan budgetteat­ern på tisdag och onsdag bjuda på mer drama.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland