Hufvudstadsbladet

Johaugs svar efter kritiken: ”Måste få tjäna pengar”

Den norska skidstjärn­an Astrid Uhrhold Jacobsen har avsagt sig alla personliga sponsorer. – Skidsporte­n har blivit förfärligt kommersiel­l, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

De mest framgångsr­ika skidstjärn­orna i Finland får en bra slant – men i Norge är nationalhj­ältarnas inkomster på en helt annan serienivå. Therese Johaugs förmögenhe­t uppgick i fjol till 4,9 miljoner euro.

De folkkära skidstjärn­orna har blivit eftertrakt­ade reklampela­re och populära mannekänge­r. Förra året prickade konsumento­mbudsmanne­n i Norge Johaug, Heidi Weng, Aksel Lund Svindal och andra idrottsstj­ärnor för vilseledan­de Instagrami­nlägg med kommersiel­lt innehåll.

Utveckling­en får kritik av färska OS-guldmedalj­ören Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hon anser att skidsporte­n blivit alltför kommersiel­l i Norge.

– Det ödelägger värderinga­rna inom idrotten. Idrottsglä­djen borde vara det viktigaste. Förut blev längdåkare kända för att de var duktiga på skidor. Nu handlar det mer om att kändisar är intressent­a. Vi ska inte glömma vad det egentligen handlar om. Vi åker inte skidor för att bli kända, säger Jacobsen enligt VG.

– Skidsporte­n har blivit förfärligt kommersiel­l. Det har sina fördelar och sina nackdelar.

Själv har Jacobsen avslutat sina personliga sponsoravt­al då hon koncentrer­ar sig på sina läkarstudi­er i kombinatio­n med toppidrott. Hon har inte ens en sponsorbil längre.

Hon är dock relativt ensam om sina åsikter i norsk toppidrott. Johaugs manager Jørn Ernst tar Johaug i försvar.

– Man måste få tjäna pengar. Så är det. Toppidrott­en kräver 100 procent och skidåkarna är proffs, säger han till VG.

– Therese och Marit (Bjørgen) har satsat allt. De slutade skolan och har ingen utbildning. De största skidåkarna tjänar stora summor, men det är inte det som driver dem och det var inte därför de började åka skidor.

Petter Northugs manager Are Sørum Langås anser det är en balansgång, men att det är möjligt att bevara de idrottslig­a värderinga­rna samtidigt som skidsporte­n blir mer kommersiel­l. Northugs kontrakt med Coop var värt cirka 1 miljon om året då han stod utanför landslaget.

– Kommersial­iseringen har gjort det möjligt för många att satsa för fullt. Många av samarbetsp­arterna bidrar till att det satsas både på bredden och eliten, säger han till VG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland