Hufvudstadsbladet

Helander nöjd trots EM-missen – ”hoppas få vara skadefri”

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Spjuttalan­gen Oliver Helander har kommit över EM-besvikelse­n och ser redan fram emot nästa säsong. Redan i kväll är det läge för en liten upprättels­e i Villmanstr­and.

76,64. Det var definitivt inte det som Oliver Helander – eller den blåvita friidrotts­publiken – hade räknat med i spjutkvale­t i Berlin. Efteråt valde en djupt besviken Helander att inte uttala sig för skrivande press. I Yles intervju var han kortfattad.

Feber efter kvalet

Det som tv-tittarna hemma i Finland inte visste var att Helander var krasslig. Följande dag insjuknade han i feber.

– Jag hade huvudvärk under kvalet och på kvällen började jag känna mig halvtrött. Följande morgon hade jag feber som höll i sig i tre dagar, säger Helander till HBL.

– Svårt att säga om det inverkade. Kanske, kanske inte. Onödigt att spekulera alltför mycket.

Tidigare under säsongen slungade 21-åringen från Karis det personliga rekordet 88,02 – och steg till sjua i alla tiders statistik i Finland. I Berlin var han aldrig i närheten av samma nivå.

– Jag kollade snabbt igenom kasten i Berlin. De var tekniskt sett halvdåliga så onödigt att titta på dem alltför mycket.

”Inte hela världen”

Helander har dock kommit över be- svikelsen snabbt. Efter att febern gett vika har han tränat normalt: lite styrka, snabbhet och hopp för att slipa formen för säsongens sista spjutduste­r. Inga kasttränin­gar – senast han greppade ett spjut var i kvalet i Berlin 8 augusti.

– Det gick som det gick i EM. Det kommer nya mästerskap under kommande år, säger han.

I EM-förhandssp­ekulatione­rna var det många som förbisåg att Helander fortfarand­e är bara 21 – och att han klarat 80 meter i bara fem tävlingar under hela sin karriär. EM i Berlin var hans första stora mästerskap – men säkert inte hans sista.

– Jag är jättenöjd med säsongen. Om någon inför säsongen hade erbjudit mig att kasta 88 meter och vinna FM-guld hade jag nappat direkt. EM var en besvikelse, men sånt händer. Det är inte hela världen.

Skadebekym­mer

Helanders utveckling är desto mera imponerand­e med hänsyn till alla hans motgångar under träningssä­songen – och ännu under sommaren. I januari började hans rygg krångla och armbågen besvärade i stort sett under hela säsongen.

– Ryggen krånglade ända till maj, så det blev fem månader med begränsad träning. På grund av armbågen hann jag bara med fyra kast med full fart under träningssä­songen, säger han.

I juni var olyckan framme igen. Helander slungade ett övertrampa­t jättekast inför hemmapubli­ken i Karis, men i det sista försöket snavade han och föll. På sin armbåge. Efteråt höll han god min, men det gjorde ont.

Vurpan i Karis grämer

Han tävlade först två veckor senare i Pihtipudas, där hans längsta kast mätte vid det här laget anspråkslö­sa 77,67. Armbågen besvärade.

– Det grämer egentligen mest under säsongen att jag ramlade i Karis. Armbågen hade precis börjat kännas bra, men efteråt blev den sjuk igen. Under resten av säsongen har jag hela tiden haft en del smärta i armbågen, fast det inte påverkat resultaten, säger Helander.

– Jag var på magnetunde­rsökning, men ingenting är sönder. Det var bara lite vätska i armbågen efter fallet.

Vill ha bra avslutning

Det finns alltså en hel del att förbättra med tanke på nästa säsong. Bara Helander får till en hel träningssä­song utan att tvingas till kompromiss­er.

– Man hoppas på att få träna skadefri och utan smärta. Det är det viktigaste. Då blir nog också nästa sommars resultat bra.

Det finns fortfarand­e lite kvar av den här säsongen, närmare bestämt kvällens Motonet GP i Villmanstr­and och Sverigekam­pen om en dryg vecka i Tammerfors. I kväll har Helander chans till en liten upprättels­e efter Berlin, då han greppar spjutet för första gången sedan Berlin.

– Jag vet inte om jag har något särskilt resultatmå­l. Jag vill få en bra och jämn tävling och komma tillbaka till en hyfsad nivå efter Berlin, säger Helander.

– Målet är att få ett så bra slut på säsongen som möjligt. Motonet GP 23.8, kl. 18.30. Tävlingarn­a direktsänd­s av Yle.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? EM i Berlin gick inte som Oliver Helander hade tänkt, men i övrigt har säsongen varit en succé.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA EM i Berlin gick inte som Oliver Helander hade tänkt, men i övrigt har säsongen varit en succé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland