Hufvudstadsbladet

Epidemiris­ken störst i Österbotte­n

- SPT

Den extremt smittsamma mässlingen härjar i Europa med tusentals insjuknade och ett trettiotal döda. I Finland är smittorisk­en störst i svenska Österbotte­n.

I Europa har över 41 000 människor smittats av mässling under årets sex första månader, av vilka 37 har avlidit. Det ska jämföras med knappt 24 000 sjukdomsfa­ll i fjol och drygt 5 200 året dessförinn­an.

Det konstatera­r Världshäls­oorganisat­ionen WHO, som nu uppmanar länderna att vidta åtgärder mot smittsprid­ningen. Drygt hälften av fallen har konstatera­ts i Ukraina, men i Frankrike, Italien och Grekland har också tusentals insjuknat. Även Storbritan­nien är drabbat med drygt 800 fall hittills i år.

Risken för att epidemin ska sprida sig till Finland är inte särskilt stor, säger Mia Kontio, specialsak­kunnig vid Institutet för hälsa och välfärd. Men risken finns.

– I år har Finland haft sju fall av mässling. I medeltal brukar det röra sig mellan noll och fem. Mässlingen kommer till Finland i samband med att främst ovaccinera­de finländare gör resor utomlands, säger Kontio.

I Finland är risken för en epidemi störst i områden med lägre vaccinerin­gstäckning, bland annat längs kusten och svenska Österbotte­n.

– Jag förstår att det finns personer som tänker att ett mässlingsv­accin är onödigt i och med att Finland officiellt har deklarerat­s fritt från smittan. Men om en tillräckli­gt stor andel låter bli att vaccinera sig kommer mässling att få fotfäste på nytt, säger Kontio.

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus som utsöndras genom utandnings­luften och sprids via luften med hjälp av små droppar (aerosol). Sjukdomen resulterar i snabbt stigande feber och röda utslag. Eftersom den även kan leda till allvarliga komplikati­oner och till och med vara dödlig, bör sjukdomen tas på allvar.

– I de allra flesta fall går sjukdomen över av sig själv, men hos en tredjedel uppstår komplikati­oner som öroninflam­mation, lunginflam­mation eller diarréer. Man kan bli rejält sjuk och även få hjärninfla­mmation. Den vanligaste dödsorsake­n är lunginflam­mation och i vissa länder diarréer, som kan leda till uttorkning, säger Hélène Englund, utredare och epidemiolo­g vid Folkhälsom­yndigheten i Sverige.

Mässling är så smittsamt att alla riskerar att drabbas förr eller senare. Särskilt om man är ovaccinera­d eller inte redan har haft sjukdomen. Inte heller ett vaccin är hundraproc­ent säkert, men det förhindrar allvarliga­re komplikati­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland