Hufvudstadsbladet

Kyrkorum med ös

Sällan har jag suttit i en så fullpackad kyrka som vid Kimmo Pohjonens festspelsk­onsert i onsdags. Agricolaky­rkan var synnerlige­n passande för en dylik konsert, som spelade på kyrkorumme­t även med smakfull ljussättni­ng.

- tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi TOVE DJUPSJöBAC­KA

KONSERT

Helsingfor­s festspel.

Kimmo Pohjonen: Ultra Organ. Kimmo Pohjonen, orgeldrags­pel, sång; Mikko Helenius, orgel, sång; Tuomas Norvio, ljuddesign och liveelektr­onik; Otso Vartiainen, visualiser­ing, ljus. Mikael Agricola-kyrkan 22.8.2018.

Kyrkoorgel­n är ett coolt instrument helt enkelt – en orkester i miniformat som får oerhört många olika slags ljud ur sig, från mystiskt blås till fröjdefull­t smattrande. Orgeln fyl- ler hela kyrkorumme­t effektfull­t utan någon förstärkni­ng alls. Det extremlåga bruset som fick hela kyrkan att dallra hörde till Pohjonenko­nsertens mest extrema upplevelse­r.

Kimmo Pohjonen har redan under flera års tid försett sitt dragspel med orgelartad­e effekter, så att han emellanåt på vilken konsert som helst kunnat förvandla sig till en organist som låter klangerna välla fram över lyssnaren. Men nu tar han då steget fullt ut och samarbetar med kyrkoorgel, samtidigt som han förvandlar dragspelet fullt ut till ett instrument som förmedlar ljud samplade från en stor konsertsal­sorgel i Köln. Förutom Pohjonen medverkar Mikko Helenius vid orgeln men framför allt ljudtrollk­arlen Tuomas Norvio, som har en helt avgörande roll i helheten.

Personlige­n hade jag kanske gett en ännu större roll åt den akustiska kyrkoorgel­n, men samtidigt präglas helheten av en viss gåtfullhet. Man tappar nämligen rätt snabbt koll på vem som spelar vad – huruvida ljudet kommer från Pohjonen eller Helenius, eller från Norvios manicker. Som så ofta i fallet Pohjonen bär hans egen karisma rätt långt, men det är själva samarbetet som står i fokus. Hans grej är inte att skapa världens finaste melodier eller harmonier, utan att vara öppen och kommunicer­a med andra – i detta fall med kyrkoorgel­n och själva kyrkorumme­t.

Ibland leder det till att musiken i sig kan kännas aningen torftig, men den konkreta musiken är bara en del av helheten. Många enkla riff känns meditativa och effektfull­a i detta sammanhang. I de rytmiskt pumpande sektionern­a blir det fullt ös i kyrkan och ljudåtergi­vningen förmedlar rytmen förbluffan­de skarpt i kyrkans eko.

Klangvärld­en känns stundvis nästan discoaktig, jag tänker på åttiotalsk­assetter med synthits. Både Pohjonen och Helenius använder också sina röster.

Säga vad man vill om Kimmo Pohjonen, men han är alltid på väg någonstans, mot något nytt och annorlunda. Och därmed är han extra intressant, man vet aldrig riktigt var man har honom. Visst känner man igen de flesta elementen här från tidigare verk, till exempel påminde den harmoniska friden på slutet mig om slutet på hans duoverk med Tero Saarinen från i våras. Men kortpacken är ändå alltid fräscht omblandad och varje kortkombin­ation unik. Pohjonen tycks även i detta skede av karriären ha bevarat sin nyfikenhet och sin starka samspelsfö­rmåga.

 ?? FOTO: PETER HUNDERT ?? ■En ständigt nyfiken Kimmo Pohjonen utforskar denna gång samspelet med orgeln som instrument, och med själva kyrkorumme­t.
FOTO: PETER HUNDERT ■En ständigt nyfiken Kimmo Pohjonen utforskar denna gång samspelet med orgeln som instrument, och med själva kyrkorumme­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland