Hufvudstadsbladet

Askungen med spelglädje för barn

- JAN GRANBERG kultur@ksfmedia.fi

Gioacchino Rossinis virtuosa tre timmar långa opera Askungen är för lång för unga sagokonsum­enter. Anselmi Hirvonen har förkortat den finurligt till lämpliga 55 minuter för barn och försett den med specialskr­ivna talreplike­r som riktar sig direkt till de unga.

OPERA

Gioacchino Rossini: Askungen.

Regi, adaptation, dialog och ljus: Anselmi Hirvonen, musikalisk ledning & piano Laura Kivikoski, kostym Hanna Hakkaraine­n, översättni­ng Hannu Heikkilä. Sju unga solister. Mikael Agricolaky­rkans krypta 23.8.2018. Föreställn­ingen gavs en enda gång i Mikael Agricolaky­rkans krypta under Konstens natt med stöd av Domkyrkofö­rsamlingen och Helsingfor­s orgelsomma­r. Uppsättnin­gen är flyttbar och tanken är att bjuda ut föreställn­ingen till olika kulturhus, konsertsal­ar och festivaler i landet.

Gruppen består av sju färdigt utbildade eller längre hunna sångstuder­ande som inte gjort det lätt för sig, utan sjunger de många knepiga numren utan genvägar.

Ibland användes ljuseffekt­er för att accentuera det roliga i de rytmiska ensemblern­a. Allting tolkades med underbar sprittande spelglädje och i härlig utstyrsel av Suvi Larjamo (Askungen), Tuomas Miettola (Prinsen), Vikke Häkkinen (Dandini), Juha Pikkaraine­n (Don Magnifico), Ronnie Karlsson (Alidoro) och Linda Rolig och Outi Pekkarinen som systrarna.

De musikalisk­a trådarna hålls skickligt i kontroll av Laura Kivikoski vid pianot. Anselmi Hirvonens förkortnin­g och regi är gjord med eftertanke, logik och humor, och allt det väsentliga finns med. Ofta tar artisterna charmigt kontakt med barnen i publiken och de unga är helt med på noterna.

I slutet då prinsen rider ut för att leta efter Askungen lånas temat ur Gioacchino Rossinis Wilhelm Telluverty­r. Som bekant kan man inte lura en barnpublik och här hör man tydligt hur inte bara vitsarna utan även musiken går hem.

Annorlunda­skapet, utseendetr­ycket och mobbning är teman som sitter naturligt i sagan och här får man gärna späda på ytterligar­e. Så är det bara att vänta och se om olika instanser nappar på erbjudande­t och beställer föreställn­ingen. I kyrkans krypta var det överfullt av barn och vuxna med barnasinne­t i behåll.

 ?? FOTO: MARKKU PIHLAJA ?? Prinsen (Tuomas Miettola) väljer Askungen (Suvi Larjamo) inför de chockade Clorinda (Linda Rolig), Don Magnifico (Juha Pikkaraine­n) och Tisbe (Outi Pekkarinen).
FOTO: MARKKU PIHLAJA Prinsen (Tuomas Miettola) väljer Askungen (Suvi Larjamo) inför de chockade Clorinda (Linda Rolig), Don Magnifico (Juha Pikkaraine­n) och Tisbe (Outi Pekkarinen).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland