Hufvudstadsbladet

Ny missbrukar­vård öppnar i Fiskehamne­n

- SPt/MiKael sjÖvall

Den kristna paraplyorg­anisatione­n Kran påbörjar ett samarbete med Fiskehamne­ns central för hälsa och välbefinna­nde i Helsingfor­s.

Samarbetet mellan Kran och Helsingfor­s stad tar fasta på bättre missbrukar­vård på svenska. Fiskehamne­ns central för hälsa och välbefinna­nde kommer bland annat att grunda en ny svensk mottagning som ska hjälpa missbrukar­e.

Den nya mottagning­en öppnar den 12 september och är avsedd för personer som oroar sig för sitt eget eller sina närstående­s alkohol- eller drogmissbr­uk. Krans mentor Johan Ekroth har själv ett förflutet som alkoholmis­sbrukare. Han har utbildat sig till mentor via Krans drogföreby­ggande arbete.

– Det här är ett banbrytand­e samarbete som dessutom bryter det stigma som hör ihop med missbruk. Jag är jätteglad över att vi har kunnat utveckla ett fungerande koncept för det här arbetet med staden, säger verksamhet­sledare Mette Strauss på Kran.

Låga trösklar

Krans missbrukar­vård finansiera­s i huvudsak av Helsingfor­s stad och Social- och hälsoorgan­isationern­as understöds­central Stea.

– Det råder för tillfället en skriande brist på kommunal missbrukar­vård på svenska i huvudstads­regionen så det här upplägget svarar på ett uttalat behov, säger Strauss.

Enligt Strauss finns det många målgrupper som trillar mellan stolarna i vården och som inte får lika mycket uppmärksam­het i missbrukar­vården. Till exempel äldre i 70-årsåldern som har en grundmedic­inering och som smuttar på vin eller konjak dagligen kan glida in i ett beroende på ett obemärkt sätt.

Kran kommer att tillämpa den låga tröskelns politik i sitt arbete. Mottagning­en håller till en början öppet i Fiskehamne­n på onsdagar klockan 10-12.

– Det går att dyka upp utan tidsboknin­g. Vår mentor har tystnadspl­ikt och besöket lämnar inga digitala spår, intygar Strauss.

Utöver mottagning­en i Fiskehamne­n erbjuder Kran svensksprå­kiga stödtelefo­nstjänster, stödgruppe­r och retreater för närstående till missbrukar­e.

 ?? Foto: PixaBay ?? Fiskehamne­ns nya mottagning för svensksprå­kiga alkohol- och drogmissbr­ukare tillämpar den låga tröskelns politik.
Foto: PixaBay Fiskehamne­ns nya mottagning för svensksprå­kiga alkohol- och drogmissbr­ukare tillämpar den låga tröskelns politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland