Hufvudstadsbladet

”Varför just hon som var liten”

”Varför just hon som var liten, varför inte jag. Man / tänker så ständigt, av allt sitt hjärta hela sin själ och / allt sitt förstånd,” skriver Tua Forsströms i sin nya bok. Den lägger sig tätt intill Forsströms tidigare, men den är på något vis också mer

- ANNA-LINA BRUNELL kultur@ksfmedia.fi

Tua Forsstöms tolfte diktsamlin­g är en sorgebok som utgår från ett barn som dött, en flicka vid namn Vanessa. Forsström skriver om en sorg som släcker ut de flesta tankar, utom en: ”Varför just hon som var liten, varför inte jag. Man / tänker så ständigt, av allt sitt hjärta hela sin själ och / allt sitt förstånd.”

Livet förloras kontinuerl­igt i Tua Forsströms dikter. Somrar tar slut, månad läggs till månad, tiden far fram och det som man minns kommer inte tillbaka. Det ger författars­kapet dess vemodiga grundton, som är alldeles självklar när känslostäm­ningen är en av lätt förtvivlan. Men den ger också djup åt det världsliga, enkla, åt det förunderli­ga, underbara, och åt det bittert ironiska – inget av det saknas i Forsströms dikter. Men ändå, alltid, bilder av det som går förlorat, i en förgänglig­hetens motivkrets: löv som faller, skräp som blåser i vinden, regn som regnar i vatten och försvinner, snö som lägger sig över snö och smälter.

Också de döda har vandrat in och ut ur hennes dikter. I genombrott­sboken Snöleopard (1987) transporte­ras de av och an på kärror nattetid som i ett slags hemsökelse, i oratoriet Marianergr­aven (1990) är de ”kvarglömda barn i natten”. Och så en av hennes mest kända dikter, ur Parkerna (1992), där snön yr över Tenala kyrkogård och gravljusen flimrar: de döda ”tiger som bomull” men för ett ögonblick är det som att gränserna mellan världarna, de levandes och de dödas, suddas ut.

Mellan ramsa och besvärjels­e

Forsströms nya diktsamlin­g, hennes tolfte sedan debuten 1972, är en sorgebok som mer specifikt utgår från ett enskilt dödsfall. Till sin yttre form är den ett syskon till den förra samlingen En kväll i oktober rodde jag ut på sjön (2013) och ur den repriseras också en hel dikt, ”Molnen gråten och dimman Vanessa”, en förunderli­gt ambivalent dikt mellan ramsa och besvärjels­e med ett bråddjupt naivistisk­t tilltal. Samma flicka nämns vid namn också i Anteckning­ar; men här är hon ett barn som dött. Forsström skriver om en sorg som släcker ut de flesta tankar, utom en: ”Varför just hon som var liten, varför inte jag. Man / tänker så ständigt, av allt sitt hjärta hela sin själ och / allt sitt förstånd.” Man ligger också vaken om natten och räknar det som kan räknas: får, ambulanser, ens egen andning, stjärnor på himlen och ”allt i världen som / försvinner bort för att bli något annat”.

Anteckning­ar är en titel som dåligt fångar det som finns mellan pärmarna. Den knyter så långt jag kan se inte an till någon tematik och är alltför anspråkslö­s och vag, medan diktsamlin­gen i själva verket mer än någon annan av Forsström är samlad kring ett ämne. Dödsmetafo­rerna varieras: att ge sig av långt bort för att sova, att springa ut i natten, glömma sitt namn och inte hitta tillbaka. En sparv som faller. Samlad uppfattar jag också att sorgen är – inte den som upplevs, men den som skrivs fram. Den är inte dånande så att den blir stum, som i Ida Börjels några år gamla diktsamlin­g Ma, som även den tar avstamp i ett barns död. Inte heller rå och våldsam, som i danska Naja Marie Aidts fjolårsbok om den vuxna sonens död, Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka (just nu på väg ut i svensk översättni­ng).

En varsam bearbetnin­g

Tua Forsström skriver i stället som i en varsam bearbetnin­g. Jag tror att detta är en stor del av den tröstande effekt som hennes dikter har – hur de liksom kommer efter, i spåren tätt intill och fångar upp. I tidigare diktsamlin­gar finns ett slags nödd och tvungen, inte sällan ironisk stoicism som saknas i dessa fyra diktsviter. Kvar är Forsströms osvikliga musikalite­t – att läsa Anteckning­ar är som ett mjukt gungande, som att vaggas i en eka eller gå på mossa.

Det är för övrigt något som diktjaget faktiskt gör: går i skogen. I bokens andra del är det åter oktober: dimma och ruttnande löv. Skogen konkretise­ras i vitmossans färgskiftn­ingar, i myrstackar och rotvältor – en uppmärksam­het riktad mot det mycket konkreta, som i Forsströms diktning alltid förefallit mig tröstande även den. För tingen i världen är ofrånkomli­ga i sin materialit­et. Något att hålla fast vid, en kontinuite­t, när livet annars faller sönder.

I Forsströms författars­kap har just barnet ofta stått i en mer självklar förbindels­e med tingen och världen, inte sällan som ett slags vägvisare till en sinnligare upplevelse av nuet. I en trettio år gammal dikt gläds ett barn åt sina röda sandaler – i den nya boken säger ett annat god natt till sina nya skridskor. ”Men vad ska jag göra med dina saker” undrar diktjaget sedan på en ensam rad, och för den som kan sin Forsström ekar svaret ur Parkerna: ”De döda kommer inte för att / hämta något // De saknar tillhörigh­eter”.

Så blir dödens intighet, dess totala ogripbarhe­t, än mer ofattbar när det är ett barn som försvinner. I Anteckning­ar sker en ständig utväxling mellan ögonblicke­ns lätthet, sorgens tyngd och minnenas undanglida­nde natur. Det är en diktsamlin­g som lägger sig tätt intill Forsströms tidigare, men den är på något vis också mer sovrad, destillera­d i sorgens språk. Som i bilden av fjärilen, som fladdrar förbi som i så många andra sorgeberät­telser, förkroppsl­igande en dubbelhet av ljus och mörker, befintligh­et och flyktighet:

De var alldeles orädda,

slog sig ner på min arm med hopfällda vingar, en tunn

mörk flaga som darrade, det verkar höra till deras natur

att darra och de hade tydliga små ludna ansikten. (...)

Jag vet inte vad jag kommer att behöva den dag den stora förlusten drabbar mig, men jag skriver redan nu en påminnelse till mig själv om att jag då ska gå till bokhyllan och plocka fram Forsströms alla böcker.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ?? Den nya diktsamlin­gen är Tua Forsströms tolfte sedan debuten 1972.
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM Den nya diktsamlin­gen är Tua Forsströms tolfte sedan debuten 1972.
 ??  ?? LYRIKTua ForsströmA­nteckninga­r Förlaget 2018
LYRIKTua ForsströmA­nteckninga­r Förlaget 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland