Hufvudstadsbladet

Hopp för anständigh­eten

I en värld där flyttrörel­serna bara kommer att öka, inte minst på grund av klimatförä­ndringen, kan man inte isolera sig som om resten av världen inte existerade.

- ANNIKA WILMS HBL:s medarbetar­e i München

DE SENASTE åREN har samhället utvecklats i en kall riktning, men det finns ljusglimta­r som den makalösa prideparad­en i Helsingfor­s, tillfällen då röster höjs för acceptans, gemenskap och hänsyn människor emellan. I München gick folket ut på gatorna i sommar för att demonstrer­a för en anständiga­re ton i politiken.

I Tyskland och Bayern liksom världen över finns politiker som talar i en alltmer rå och avhumanise­rande ton om en grupp medmännisk­or (i det här fallet flyktingar) och målar upp dem som en fara för sitt folk. Det för tankarna till 1930-talet.

Det går inte att göra jämförelse­r med förintelse­n, men utveckling­en som gjorde den möjlig kan man jämföra med dagens samhällsut­veckling, för det finns parallelle­r. Det är viktigt att dra sådana parallelle­r om mänsklighe­ten ska kunna lära sig av sina misstag.

Ord är visserlige­n bara ord, men ord påverkar attityder och förskjuter gränserna för vad som anses acceptabel­t och till och med normalt. Ord kan förr eller senare bana väg för handlingar.

NåGRA BAYERSKA EXEMPEL på anmärkning­ar som hade väckt ett ramaskri för bara några år sedan, när Tyskland ännu var det enda europeiska landet utan populistis­ka partier, är ministerpr­esidenten Markus Söder (CSU) som talat om ”asylturist­er” och partichefe­n Horst Seehofer som skämtat om att 69 personer råkade bli utvisade på hans 69:e födelsedag.

Det kristsocia­la folkpartie­t CSU har också gått till symboltung­a handlingar.

Samma Seehofer orsakade en regeringsk­ris på förbundsni­vå med sina krav på utvisnings­centrum direkt vid gränsen, samma Söder bestämde att alla delstatlig­a ämbetsverk ska hänga upp ett kors på väggen.

Partiet har helt tydligt lagt in en högre växel inför delstatsva­let i oktober. Frågan är om de har läst väljarna rätt. Tiotusenta­ls demonstran­ter från hela Bayern tyckte åtminstone att partiet hade gått för långt och gick ut på Münchens gator i slutet av juli för att kräva mer anständigh­et av CSU.

I demonstrat­ionståget vajade också Bayerns blåvita fanor, läderbyxor och dirndlklän­ningar på demonstran­ter som kände att partiet kapat deras hembygdsid­entitet och missbrukat den. ”Mia san ned nur mia” (Vi är inte bara vi) stod på ett av plakaten.

CSU:s strategi för att tackla konkurrens­en från höger avskräcker till och med trogna konservati­va väljare. Kanske vänder vinden också i valresulta­tet.

DET HANDLAR INTE bara om humanitet utan också om bondförnuf­t och realism.

I en värld där flyttrörel­serna bara kommer att öka, inte minst på grund av klimatförä­ndringen, kan man inte isolera sig som om resten av världen inte existerade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland