Hufvudstadsbladet

WWF: Färre havsörnsun­gar i skärgården i år

- SPT

Enligt världsnatu­rfonden WWF har tillväxten av havsörnsbe­ståndet avstannat. I år föddes omkring 450 havsörnsun­gar.

Det är framför allt havsörnsbe­ståndets tillväxt i skärgården och vissa kustområde­n i västra Finland som har kommit på avvägar. WWF:s uppgifter bygger på en inventerin­g som har gjorts av miljöorgan­isationens arbetsgrup­p för havsörnen.

Enligt WWF fortsätter beståndet att öka i Finska viken och Bottenhave­t medan tillväxten har mattats av i havsörnens viktigaste utbredning­sområden på Åland, i Skärgårdsh­avet, Satakunta och Kvarken.

– Det är oftast den skrala till- gången på föda som begränsar tillväxten av beståndet, säger Heikki Lokki på WWF i ett pressmedde­lande.

WWF:s volontärer går årligen igenom över tusen tips från allmänhete­n om havsörnens boplatser. I vissa delar av landet får WWF hjälp av Forststyre­lsen med den årliga inventerin­gen av havsörnsbe­ståndet.

Havsörnen är Finlands största rovfågel. Havsörnsbe­ståndet kollapsade på 1970-talet då miljögifte­rna DDT och PCB tog kål på stora delar av beståndet. Tack vare systematis­kt naturskydd­sarbete har beståndet ökat till livskrafti­ga nivåer, men nu stöter man på nya hotbilder.

– Vi har de två senaste åren påträffat flera havsörnar som har drabbats av fågelinflu­ensa, säger Jouko Högmander, som leder WWF:s arbetsgrup­p för havsörnen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det föddes färre havsörnsun­gar i år, uppger WWF Finland.■
FOTO: MOSTPHOTOS Det föddes färre havsörnsun­gar i år, uppger WWF Finland.■
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/EPRDOX ??
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/EPRDOX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland