Hufvudstadsbladet

Barfotabar­n behöver beskydd

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Den senaste veckan har vi nåtts av en rad nyheter som handlar om barn och fattigdom. Ämnet är sådant att alla politiska aktörer säger sig ömma för det. Nu är det dags att faktiskt göra något och inte bara prata.

En ny rapport om barn som har levt i fattigdom visar att barn under två år är allra känsligast för familjens fattigdom. Följderna är långtgåend­e för barnen. I det här fallet definierad­es fattigdom så att föräldrarn­a under barnets två första år levde på utkomststö­d i över fyra månader. Det handlar om drygt 22 000 barn. De här barnen saknar oftare än andra barn utbildning efter grundskola­n. De förekommer också i rättsregis­tret och drabbas av mentala problem som depression eller ångest oftare än andra barn.

Skillnader­na är stora. För flickor var risken fyrfaldig och för pojkar trefaldig till låg eller ingen slutförd utbildning. Brottsligh­etsrisken var trefaldig för båda könen och risken för mentala problem är dubbelt så stor.

Forskninge­n baserar sig på uppgifter från olika register om alla barn som föddes 1987 – nästan 60 000 – och har utnyttjats i flera forsknings­projekt. Det är ett unikt material eftersom det finns uppgifter om barnen tills de blev 25 år, alltså till 2012.

Det är ingen nyhet att fattigdom innebär risker för barn. Det nya är att de små barnen är särskilt utsatta och att följderna är så drastiska. Det beror på att småbarnsti­den lägger grunden för framtiden. Varje utveckling­sfas bygger på den föregående och därför är de första årens betydelse så stor.

Bebisar behöver förutom mat, sömn och värme också interaktio­n, att bli bejakade och uppmuntrad­e. När föräldrarn­a oroar sig för om pengarna ska räcka till påverkar det allt annat. När det är svårt att klara dagen och veckan påverkar det möjlighete­rna att tänka långsiktig­t.

Forskarna Tiina Ristikari vid Institutet för hälsa och välfärd THL och Mia Hakovirta vid Åbo universite­t understryk­er att stödet till barnfamilj­er är av stor betydelse. Det gäller ekonomiskt stöd men också konkret hjälp i vardagen. Särskilt de stödformer som gäller de mest utsatta i samhället – som utkomststö­d – har släpat efter den allmänna kostnadsut­vecklingen ordentligt.

De som föddes 1987 och deras familjer drabbades av depression­en på 1990talet då det både gjordes nedskärnin­gar i serviceutb­udet och i olika stödformer. De flesta försämring­ar korrigerad­es inte efteråt. Det var också då olika sociala stöd frystes ned och den enda lilla justeringe­n uppåt kom under den förra regeringsp­erioden.

Vi har en barnfattig­dom som är alldeles för omfattande och som kräver konkreta åtgärder. 2014 uppskattad­es över 100 000 barn leva i fattigdom. Det hisnar när man tänker på följdverkn­ingarna – eller på vad som kunde uppnås med tidiga insatser. De måste betraktas som livsviktig­a investerin­gar. Tiina Ristikari understryk­er att barnfamilj­er där föräldrarn­a är utmattade behöver snabba insatser. Det borde gå att via rådgivning­en få hjälp utan större utredninga­r eller kartläggni­ngar. Det finns positiva exempel från både Åbo och Norra Österbotte­n om hur man med rätt små medel kan stärka positiva handlingsm­odeller i familjer.

Förra veckan offentligg­jordes också Rädda Barnens enkät. Den visade att barn från familjer med ekonomiska problem utsätts för mobbning i skolan i betydligt högre grad än andra barn. Trots att skolorna satsat på att motarbeta mobbning är just den här aspekten av mobbning tabu. Det kan ha ett samband med en underligga­nde attityd i samhället att folk som är fattiga egentligen har sig själva att skylla.

Men så är det inte. Allra minst kan barnen beskyllas. Vilken familj som helst kan råka i ekonomiskt trångmål, till exempel på grund av sjukdom. Elmer Diktonius träffade rätt i sin dikt Barnets dröm 1930: Och gud sade: alltid kött / åt fattiga barn, / och bakelser på / o c h g l a s s !

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland