Hufvudstadsbladet

Hattricket banade väg för Källmans flytt

Från Ekenäs till Åbo och ut i Europa. Benjamin Källman har landat i ett turbulent Dundee FC och förväntas panga in mål i Skottland. Det är lite pirrigt. – Men pressen är positiv, säger han.

- Hur känns fotobollsl­ivet just nu? SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Den 4 augusti satte Benjamin Källman in tre mål då FC Inter vann över IFK Mariehamn. Sedan gick det snabbt. Bara 13 dagar senare presentera­des han som Dundee FC:s senaste nyförvärv. Däremellan hann den Ekenäsbörd­ige anfallaren förlänga kontraktet med FC Inter, övergången är alltså frågan om ett lån med köpoption.

– De hade följt med mig en längre tid, i månader. Dundee tog kontakt efter matchen mot IFK Mariehamn. Antagligen var det hattricket som var det sista beviset, säger den utpräglade målskytten som gjorde åtta mål i ligan i år.

En som kommer att sakna Källman i Inter är anfallspar­tnern Timo Furuholm, som lade upp en bild på en barbröstad Källman efter att flytten blev klar. ”Här ringer Källman till Skottland efter hattricket och dikterar villkoren för flytten”, lydde den medföljand­e texten på Twitter. Källman skrattar. – Det var nog inte Dundee som jag talade med då.

Intresse i Nederlände­rna

I fjol slog Källman igenom på högsta nivå i Finland och satte in nio ligamål. I år fortsatte de lovande uppvisning­arna och tanken om en flytt mognade.

– Jag har hört att man inte ska stanna för länge, för möjlighete­rna kommer inte alltför ofta, sade Källman till SPT i maj.

Han utvecklar tankegånga­rna kring transfern:

– Jag hade det bra, men kände att den finländska fotbollen inte gav mig så mycket för att föra mig framåt. Min övergång handlade mest om att en flytt är optimal för min utveckling, säger 20-åringen med ett förflutet i EIF och Honka.

Källman var ett hett byte på transferma­rknaden. Den lovande juniorland­slagsspela­ren hade kontakt med klubbar både i England och i Nederlände­rna. Samtalen med en klubb i den nederländs­ka högstaliga­n Eredivisie beskriver Källman som allvarliga. Klubben ville ändå att Källman skulle spela i en annan roll än Dundee talat om. Den skotska klubben hoppas att Källman ska bli lagets förstaanfa­llare.

Han är mycket nöjd med att ha flyttat till Skottland.

– Jag tycker att det är en bra medelväg – ett steg uppåt och en klubb jag får spela i. Den skotska högstaliga­n är bra om man får speltid, så det här är en perfekt möjlighet på en bra nivå.

– Det gör gott för människan att pröva på nya utmaningar. Det kommer att vara tufft, men så vill jag ha det.

Ska leverera direkt

Dundees förhoppnin­gar om övergången är tydliga: Källman ska spela och göra mål – gärna direkt.

Dundee – som slutade nia i fjol – har inlett säsongen med två förluster i ligan och har bara gjort ett mål på de tre senaste matcherna. Källman förväntas råda bot på problemen i målskyttet. Nyförvärve­t trissade upp förväntnin­garna då han presentera­des.

– Jag kan göra målen, sade Källman enligt The Courier.

Förväntnin­garna på Källman, som ska vänja sig vid en ny liga och för första gången spela utomlands, är höga. Han erkänner att han känner lite press – positiv sådan.

– De ser inte mig som en ung spelare som kommer hit för att utvecklas, utan som en som ska fixa deras problem. Det är både positivt och negativt.

Men debuten blev inte precis någon dröm. Källman spelade en halvlek mot Ayr i ligacupen. Matchen slutade 0–3 på hemmaplan och Dundee sågade sig själv på Twitter genom att kalla uppvisning­en en mardröm. Källman manar till lugn. – Laget spelade bra i de första seriematch­erna, men bollen har inte gått in i mål. Så länge laget fortsätter spela bra kommer målen att komma. Förhoppnin­gsvis är det jag som är svaret, det vore optimalt. Vilka är dina första intryck av fotbollen i Skottland? – Tempot är tufft, men nivån är väldigt spelbar för mig. Jag märkte direkt att det här är ett ställe jag kan utvecklas på. Det är hela tiden framåt, framåt och mycket löpning.

Tanken är att flytten till Dundee ska vara en mellanetap­p. Källman drömmer om större sammanhang och högklassig­are ligor. Några vassa säsonger i Skottland kan öppna dörrarna till fina klubbar.

– Det har varit lite stressigt med flytten, men nu känns det riktigt bra. Jag har nått en milstolpe i livet och det känns som om jag är på rätt väg.

Jag har nått en milstolpe i livet och det känns som om jag är på rätt väg.

Benjamin Källman Jag tycker att det är en bra medelväg – ett steg uppåt och en klubb jag får spela i.

Benjamin Källman om Dundee.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Källmans största fjäder i hatten under åren i Åbo var vårens cupguld.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Källmans största fjäder i hatten under åren i Åbo var vårens cupguld.
 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Säsongerna i Inter var tudelade. Källman tog plats och stod ut, men Åbolaget underprest­erade ofta.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Säsongerna i Inter var tudelade. Källman tog plats och stod ut, men Åbolaget underprest­erade ofta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland